Л ятото е към своя край и скоро изобилието от сезонни зеленчуци ще свърши.
Затова ви предлагаме да приготвите най-обичаните летни ястия преди свежите плодове да отстъпят място на есенните листа.
Салата от тиквички и домати
Необходими продукти:
4 тиквички
200 г чери домати (различни цветове)
1 голям розов домат
2 скилидки чесън
1/2 връзка босилек
60 мл зехтин (+ за намазване)
30 мл тъмен балсамов оцет
1 ч. л. каперси
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на не много тънки кръгчета, слагат се в купа, посоляват се и се намазват със зехтин.
Пекат се на оребрен тиган от двете страни – до готовност.
Чери доматите се разполовяват, розовият домат се нарязва на кубчета. Двата вида домати се разбъркват с наситнените чесън, босилек и каперси, ригана, сол, черен пипер, зехтин и оцет.
Охладените тиквички се режат на ивички, смесват се с доматите и се разбърква.
Царевица на грил
Необходими продукти:
4 кочана млечна царевица
80 г краве масло (със стайна температура)
1 скилидка чесън
4 стръка мащерка
1/4 връзка див лук
1 щипка кайенски пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът се стрива на паста с малко сол.
Маслото се слага в купа и се смесва с чесъна и нарязаните мащерка и див лук.
Подправя се с кайенски пипер, сол и черен пипер на вкус.
Кочаните царевица се нарязват на парчета и се пекат на грил от всички страни до готовност.
Докато са още топли, се намазват с ароматното масло и се поднасят.
Как да приготвим миш-маш без пържене
Печени патладжани със сос от чушки
Необходими продукти:
3 патладжана
150 г краве сирене
зехтин за намазване
магданоз за поръсване
за соса от чушки:
4 червени чушки
50 г орехи
1 скилидка чесън
1–2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. кимион
2 с. л. сок от лимон
1 с. л. сироп от нар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разполовяват, намазват се със зехтин, посоляват се и се готвят на скара от двете страни, докато омекнат. Чушките се пекат на скара и когато са готови, се слагат в купа, покриват се с прозрачно фолио и се оставят да се охладят.
След това се обелват, почистват се от семките и се накълцват.
Чесънът се смачква на паста, смесва се със сиропа от нар, зехтина, сол на вкус, чушките, лимоновия сок, по-голямата част от накълцаните орехи и кимиона, и се разбърква.
Върху всяка половинка патладжан се слага от соса.
Поръсва се с натрошено сирене, орехи и наситнен магданоз.
Какво да приготвим, когато свършим с месото
Лятна картофена салата
Необходими продукти:
1 кг картофи
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 червена чушка
3 с. л. светъл балсамов оцет
3 скилидки чесън
20 г каперси
1/3 връзка магданоз
1 щипка кафява захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на дебели шайби и се сваряват на пара.
Подсушават се, намазват се с 20 мл зехтин и се пекат от двете страни в добре загрят грил тиган.
Чушката се изпича, обелва се и се реже на кубчета.
Чесънът, каперсите и магданозът се наситняват и се смесват с оцета, останалия зехтин, сол, черен пипер, чушката и захарта.
Картофите се заливат с дресинга и се оставят да престоят поне 15–20 минути преди сервиране.
Почерпете още идеи:
Пригответе хрупкави пилешки бутчета с чипс
Как се правят „дупени картофи“
Бързи и вкусни гризинки - как да си ги направим
За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!