П лод аки със солена риба е ямайско национално ястие. Аки е тропически плод, който се среща често в ямайската кухня. Той обаче е класиран от списание Тайм като една от 10-те най-опасни храни в света.
Ако се яде неправилно (преди да е узряло), аки може да причини т.нар. ямайска болест, която освен че има неприятни симптоми, може в редки случаи да доведе и до фатален изход, пише Би Би Си.
Неузрелите плодове на аки съдържат отрова, така че трябва да се изчака, докато защитните шушулки на плодовете станат червени и се отворят естествено. След това единствената годна за консумация част са жълтите арили, които обграждат винаги токсичните черни семена.
А ето и рецепта за националното ястие на Ямайка - Плод аки със солена риба:
Следващата рецепта е за четири порции.
- Лук - 1 глава
- Чесън - 2 скилидки
- Морков - половин
- Целина - 1 брой
- Домати - 2 броя
- Осолена риба - 160 гр
- Накиснете солената риба във вода през нощта
- Свежа мащерка
- Плод аки - 1 консервна кутия
- Пържени банани за готвене
Как точно да приготвите това ястие – вижте във видеото на DW горе.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на DW - Try this.
Интересна колумбийска рецепта с пържени банани
Това индийско ястие е създадено във Великобритания
Свински гърди със салата от миди, рецепта от Франция
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!