Българинът Яни Янков преди финала на сръбското музикално шоу "Zvezde Granda" пред Vesti.bg: Аз вече съм победител за самия себе си
Източник: Личен архив
6

В ече няколко дни България е в очакване на финала на най-популярния музикален формат на Балканите - Zvezde Granda в Сърбия, който ще се излъчва на живо в сайта на NOVA в събота вечер. Причината за това обединение е един 26-годишен перничанин, който ще се бори за краен триумф в състезанието.

Яни Янков, първият българин въобще в историята на формата, направил фурор не само у нас, но и в съседна Сърбия и на който хиляди ще стискат палци във финалната вечер.

Източник: Личен архив

За очакването и предстартовата треска, за трудния път дотук, за това как един чужденец става фаворит на местната публика и защо реши да рискува, изпълнявайки в 4 поредни кръга български фолклорни песни, разберете от интервюто му за Vesti.bg.

Няма как да не започнем с няколко думи за предстоящия финал. Разкажи ми по какъв регламент ще се случва класирането и как оценяваш ти самият шансовете си за краен успех?

- За мен самият факт, че стигнах дотук е една огромна победа. Щастлив съм и удовлетворен от представянето си, просто защото "Zvezde Granda" е един изключително труден формат за всеки участник. Мога да ти дам пример. Днес е 6 юни. На миналия 6 юни бе първият предварителен кръг, когато се включих в битката, така че досега е минала точно една година, откакто съм в нея.

За разлика от преди, на финала гласува само и единствено публиката. За съжаление. Не за друго, а защото сърбите, на много от които съм фаворит, просто нямат традиции да гласуват толкова. Наскоро колеги ми казаха, че те гласуват най-малко, а най-активни в това отношение са в Македония и Босна и Херцеговина. В повечето случаи победителят се определя от фенската маса. Моята фенска маса просто няма право да даде вота си, защото не е бивша сръбска република. Така че не мисля, че имам кой знае колко шансове за успех.

С победителката в "Евровизия 2007" Мария Шерифович
С победителката в "Евровизия 2007" Мария Шерифович Източник: Личен архив

Доколкото помня, миналата година всъщност спечели македонски изпълнител?

- Да. Македонската публика е най-активна, а дори и сега имат трима трима техни участници на финала. Дори когато се правят предварителните кръгове, мисля че един от тях е в Македония. Но каквото и да стане, ще го приема. Дори в интервю наскоро за сръбска медия казах, че всички 20 души на финала заслужават да спечелят. Знам какво ми е коствало на мен, колко труд и време, за да стигна дотук. Същото е и за останалите. Така че който и да е, го заслужава.

Ти всъщност си първият българин в историята на най-популярното балканско шоу въобще. Как те прие публиката, а и Сърбия като цяло? Вече спомена, че на някои от тях си фаворит в надпреварата.

- Може и да е изненадващо, но всъщност много позитивно. Постоянно ми пишат в социалните мрежи, поздравяват ме за успеха, казват, че ще гласуват за мен на финала. Учудват се, че човек, който не пее на майчиния си език, звучи толкова сходно с техните любими изпълнители. Дори наскоро получих покана за годишни музикални награди в Ниш. 

В някои от кръговете обаче реши да се представиш с български народни песни, сред които и "Дельо Хайдутин". Защо реши да заложиш на тях, не те ли притесни, че могат да повлияят негативно на шансовете ти за успех?

- Да, пях български фолклорни песни в 4 поредни кръга. Регламентът предвижда да подготвим две песни за всеки дуел, който определя кой ще продължи напред - една бърза и една бавна. При бавната, изпълнявах всички тях акапелно и резултатът от журито бе оценка 6 от възможна 6.

Всъщност членовете на журито отдавна искаха да чуят песен на български изпълнител, примерно Валя Балканска или Фики Стораро, те са най-популярни тук, в Сърбия. Моето мнение бе, че няма как да бъда конкурентно способен, ако избера попфолк, затова избрах българският фолклор, който е изключително въздействащ и красив. В крайна сметка, това решение се оправда и даже съдиите ми признаха, че са били впечатлени, макар да не са разбирали нищо от текста.

Вече 14 кръга и една година в "Zvezde Granda". Отстрани на нас ни изглеждаше сякаш всеки път се класираш толкова лесно, а за теб вероятно е бил толкова труден път до тук, до финала?

- Ще се върна към 6 юни. Първият предварителен кръг в Белград, хиляди желаещи да са част от най-популярния музикален формат в Сърбия и аз сред тях. Септември ми звъннаха, че съм приет и ще съм един от над 100 участници в шоуто. Когато всичко започна, надеждите ми бяха да стигна до 5-6 кръг, което би било огромен успех, имайки предвид, че никога досега българин не е участвал в "Zvezde Granda". Предпочитах да я карам кръг за кръг и каквото стане.

Постепенно обаче преодолях сценичната треска, отпуснах се и като стигнах до 10-и кръг, си казах: Финалът е толкова близо, а защо не? Затова и последния концерт бе толкова емоционален за мен. Ако отпаднеш рано, го приемаш и по-лесно. Но колкото повече доближаваш до мечтата си, толкова по-важно става да успееш да я сбъднеш. 

Няма как да не те попитам защо реши да участваш точно в Zvezde Granda? Българин, борещ се да спечели най-известния сръбски музикален формат. Защо не у нас, не е да нямаме родна алтернатива?

- Едно на ръка, че ми бе детска мечта, още от малък обичам сръбската музика. И може би по-важното - нямаше как другояче да покажа това, което мога, на публиката в България. Защото, колкото и парадоксално да е, аз искам да се развивам в България. Но ако бях избрал да участвам в някой от нашите музикални формати, например, щеше да е невъзможно да успея. Просто балканската музика у нас не се толерира, знаеш какво е отношението към нея.

Затова исках да си сверя и часовника със сърбите. Да видя как ще се приеме това, което правя, от хората, които я създават. И определено съм много щастлив, защото сравнението очевидно показва, че съм на прав път. Сърбите са си малко националисти и са доволни от подобно отношение. Но истината е, че покрай собственото ми участие в предаването виждам едно обединение и в българите. Толкова много хора ми писаха и звъняха да ми пожелаят успех и да ми кажат, че се гордеят с мен. Затова и ще го кажа пак, дори и да не спечеля, за себе си аз вече съм победител. 

Финално, сещам се за онзи популярен български израз "Музикант къща не храни". Може ли според теб един българин да се реализира само и единствено с музиката си в България?

- Аз съм живото доказателство, че може. Живея и се изхранвам с музика вече дълги години. Поне за мен отговорът категорично е "Да".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха шофьора, който стреля по кола на семейство с дете на АМ "Тракия"

Освободиха шофьора, който стреля по кола на семейство с дете на АМ "Тракия"

България Преди 15 минути

Досъдебното производство е за хулиганство, законът предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода или пробация

Ирански генерал заплаши Израел с нова ракетна атака

Ирански генерал заплаши Израел с нова ракетна атака

Свят Преди 1 час

Преди няколко месеца Иран и Израел бяха на ръба на голяма регионална война

Ето защо хората се развеждат след дълги години брак

Ето защо хората се развеждат след дълги години брак

Любопитно Преди 1 час

Връзките се влошават преди всичко поради липсата на активен сексуален живот на партньорите

<p>Руският представител в ООН контрира Тръмп</p>

Руският представител в ООН контрира Тръмп: Войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден

Свят Преди 8 часа

"Щя уредя тази война между Путин и Зеленски", заяви миналата седмица Тръмп

<p>Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини

Свят Преди 9 часа

Службите за спешна помощ и пожарникари бяха повикани, за да помогнат за справяне с последствията от проливния дъжд и градушката

<p>Той върна Америка на картата на света</p>

Блинкън защити Байдън: Той върна Америка на картата на света

Свят Преди 9 часа

Поддръжниците на Байдън се надяваха, че предизборните дебати ще разсеят опасенията, че той е прекалено стар за още един президентски мандат

<p>&quot;Напредваме към края на фазата по елиминиране на &quot;Хамас&quot;&nbsp;</p>

Нетаняху: Напредваме към края на фазата по елиминиране на "Хамас"

Свят Преди 10 часа

Израелските въоръжени сили наредиха днес нова евакуация от два района в южната част на Газа

Русия: Свалихме четири въздушни цели в Крим

Русия: Свалихме четири въздушни цели в Крим

Свят Преди 10 часа

Отломки от свалените ракети са паднали в крайбрежния район и близо до Балаклава

<p>Аварийно приземяване: Силна турбуленция рани пътници на самолет (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Аварийно приземяване: Силна турбуленция рани пътници на самолет

Свят Преди 10 часа

Испанската авиокомпания обясни, че самолетът се е приземил нормално в Натал

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 11 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>&quot;Физическо и психологическо унижение&quot;: Тежки обвинения към&nbsp;Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Физическо и психологическо унижение": Освободеният директор на болница в Газа с обвинения към Израел

Свят Преди 11 часа

Болниците в Газа са обект на тежки атаки от началото на военната офанзива на израелската армия

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Свят Преди 11 часа

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг в провинция Тюрингия

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 12 часа

Към момента няма информация за пострадали

<p>Почина дългогодишен преподавател в Софийския университет</p>

Почина англицистът проф. Майя Пенчева

България Преди 12 часа

Поклонението ще се състои на 3 юли, от 12:00 ч., в храма "Преображение Господне" София

"Хаос и провокации": Украинските власти са осуетили опит за преврат в Киев

"Хаос и провокации": Украинските власти са осуетили опит за преврат в Киев

Свят Преди 12 часа

Според плановете демонстрацията е трябвало да завърши с окупация на парламента

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 13 часа

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет