М ъж, който събира инвазивен вид раци, смята, че яденето им може да предотврати увреждането на реките.
Андрю Лийч лови северноамерикански сигнални раци от река Кенет в Татчъм.
Но промяната в закона на Министерството на околната среда, храните и селските райони (DEFRA) означава, че той вече не може да продава живи раци.
Сега той иска да запознае хората с ползите от консумацията на раци, за да помогне за управлението на популацията и опазването на реките в Обединеното кралство.
Лийч управлява Kennet Crayfish Company и всеки ден изпразва до 150 капана с раци от река Кенет.
Seafood boil tonight on the ol homestead. Crab, shrimp, crawfish, potatoes, corn on the cob, lemon, onion and garlic and hubz homemade Cajun seasoning with some Tony's of course. #HomeCook #AzrielsAcres #FoodDork pic.twitter.com/WdldYQHw0H
— Amberly 🏳️🌈 🌻 (@AmberlyJAzriel) May 22, 2024
Той каза: "Има пазар, вкусът им е фантастичен. Изглеждат доста праисторически, но имат добър вкус, затова и са били отглеждани."
Видът, който прилича на миниатюрен омар, първоначално е донесен в Обединеното кралство преди 50 години, за да бъде отглеждан за европейските пазари.
Когато са пуснати на свобода, популацията им рязко се увеличава, което бавно унищожава живота в реката.
Шарлот Хичмоу от "Действие за река Кенет" обяснява: "Те оказват огромно вредно въздействие, тъй като се заравят в бреговете и това води до ерозия."
"През лятото рибите снасят хайвера си, а раците просто нахлуват в тези гнезда и изяждат всяко яйце, а ако храната им свърши, започват да се изяждат един друг."
"Те вече са на твърде много места и определено не ги искаме повече."
“Yuh like shh shhh tapinice” YES, I DO
— ✨Glu✨ (@trapjabi) June 8, 2024
but i like money more, so tired or not i was in that kitchen this morning, fave thing I made today.
📸 Family Size Seafood Boil with additional Jonah crab claws, snow crab and lobster pic.twitter.com/lesdCvCqFl
Лийч, който се занимава с улов и продажба на раци от повече от 20 години, казва, че това е форма на "борба с вредителите", но промените в лицензирането от DEFRA означават, че продажбата на едро е по-трудна.
Неговият склад в Татчъм е построен за шведския и експортния пазар и преди това в него са се продавали до четири тона раци седмично.
Тъй като законът забранява продажбата на живи раци, г-н Лийч е инвестирал 250 000 паунда в системи за преработка и опаковане, за да продава вместо тях частично сготвени и напълно сготвени раци.
Той казва: "Голяма част от продажбите ни в момента са на чужденци, живеещи в Обединеното кралство. Ако не е в тесто, хората тук не са склонни да го опитват."
"Вероятно ще трябва да се върнем към износа, освен ако не успеем да накараме хората в страната да ги опитат. Всички, които ги опитват, са възхитени от тях, но именно тук трябва да ги образоваме."
Лийч е един от многото хора по света, които съчетават умело бизнес с добри каузи, както в този случай с опазването на биоразнообразието и реките. Предложението му да се наблегне повече на раците е вкусен и лесен начин да се помогне на природата.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!