Я денето на картофи увеличава риска от високо кръвно налягане, пише „Дейли Експрес”, позовавайки се на американски експерти.
Когато се консумира умерено, кореноплодното е богат източник на витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти. Лекарите са установили, че оптималното количество картофи без вреда за здравето е 200-300 грама два пъти седмично.
7 храни, които не бива да топлим в микровълновата
Превишаването на тази норма обаче заплашва с хипертония. Така че, според учените, яденето на четири или повече порции картофи седмично увеличава риска от високо кръвно налягане с 11 процента.
Точният механизъм, по който се случва това все още не е установен, но експертите смятат, че проблемът е свързан с високото гликемично натоварване при консумацията на картофи.
Вкусни пълнени картофи, как да си ги приготвим
В същото време се отбелязва, че една от най-добрите храни за борба с хипертонията е варено цвекло или сок от цвекло. Препоръчва се продуктът да се вари в кората, за да се запазят максимално полезните му свойства.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!