П ържените картофи са любимо хапване на много хора, но ние ги ядем сравнително рядко, защото са много мазни и съдържат много празни калории. Ето защо в интернет се създават гениални рецепти за по-здравословни варианти, а по-долу ви предлагаме една, която наистина ни зарадва.
Това са пръчици полента, които вървят толкова добре с любимия ви сос. Правят се бързо и лесно, меки са отвътре, коричката им е идеално хрупкава, а основното им предимство е, че можете да им се насладите без никакви угризения.
Продукти:
150 г полента (царевично брашно)
400 мл вода
100 г пармезан
20 г масло
подправки по избор
сол на вкус
зехтин
Начин на приготвяне:
- Сварете полентата. Налейте вода в купа, добавете маслото и солта и изчакайте да заври. Бавно добавете полентата към врящата вода, като бъркате непрекъснато с бъркалка, за да не се образуват бучки.
- Към готовата полента добавете пармезан и по желание подправки, които ще си подхожда добре.
- Изсипете горещата полента в квадратен съд и я оставете в хладилник или фризер за няколко часа.
- Когато полентата се втвърди напълно, я нарежете на пръчици с дебелината на пържени картофи.
- Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, намазват се със зехтин и се пекат 15 минути от едната страна и 15 минути от другата на 220 градуса.
- Сервирайте с любимия си сос
Съвет: Фалшивите пържени картофи от полента ще станат страхотни във фритюрник с горещ въздух. Можете да ги сервирате със стандартни сосове, а ако много внимавате за диетата, пригответе лек сос от кисело мляко. Добавете капка зехтин, сол, черен пипер, сока от половин лимон и див лук към млякото и готово.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!