Н якои зеленчуци - включително зелето, броколите и къдравото зеле - могат да намалят значително риска от рак на червата.
Екип от института „Франсис Крик” откри, че противоракови химикали се произвеждат в човешкото тяло при разграждането на тези храни.
Антибактериално вещество в пастата за зъби и други препарати предизвиква рак
Тези храни "изяждат" костите ви (СНИМКИ)
Храни, които помагат на рака да расте, докато ни убие
Подобно на кожата, повърхността на червата непрекъснато се възстановява. Този процес отнема четири до пет дни.
Но това постоянно обновяване трябва да бъде строго контролирано, в противен случай може да доведе до рак.
Учените са изследвали химично вещество, наречено индол-3-карбинол, което се получава при дъвченето на тези зеленчуци. Най-добре е те да са пресни или съвсем леко обработени топлинно.
Химикалът се модифицира от стомашната киселина, продължавайки пътуването си през храносмилателната система.
В долната част на червата той влияе върху поведението на стволовите клетки, които регенерират чревната обвивка и на имунните клетки, контролиращи възпаленията.
Изследването сочи, че диета с храни с високо съдържание на индол-3-карбинол, защитава от рак дори и тези, чиито гени носят много висок риск от заболяване и дори може да забави развитието на тумора.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!