М есец май е месецът, посветен на целиакия, което на практика означава непоносимост към глутен. Не, не това не е просто появилата се в последно време мода да се минава на безглутенова диета, а сериозно автоимунно заболяване.
Ако някой има непоносимост към глутен, това означава, че има нежелани реакции към основния протеин, открит в пшеницата, ръжта и ечемика (глутен). Докато чувствителността или леката непоносимост засягат много хора,
най-лошият случай на непоносимост към глутен е целиакията, която засяга около 1% от населението.
Ако не бъде обърнато внимание на това състояние, целиакията може потенциално да увреди храносмилателната система. Някои хора са диагностицирани с този проблем още в детството си, но друго разбират за тази непоносимост на доста по-късен етап.
Какво обаче се случва с тялото ни, ако спрем да приемаме глутен?
Има както положителни, така и негативни странични ефекти. Вижте кои са те в галерията ни горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!