0

Н овият филм на Деми Мур, „Субстанцията“, започва съвсем нормално.

Действието се развива в Лос Анджелис и започва с изглед от въздуха към Алеята на славата в Холивуд, където се монтира нова звезда. Вижда се, че работниците полагат големи грижи за нея, а когато тя се открива за публиката, има големи овации.

Премиера на новия филм на Деми Мур "Субстанцията"

Но с течение на времето звездата в чест на героинята на Мур - Елизабет Спаркъл, се напуква и поврежда. Тя е стъпкана и пренебрегната. Един минаващ човек изпуска хамбургера си, като я омазва с кетчуп.

Цялата сцена трае само минута-две и въпреки че метафората е неуловима, тя перфектно задава тона на филма, който следва; неговите теми за младостта, красотата и актуалността и докъде ще стигнат хората, за да ги постигнат. След това филмът прави много мрачен завой.

Уволнена от телевизионно предаване поради спадащ рейтинг, Спаркъл полага изключителни усилия, за да създаде перфектна версия на себе си. В крайна сметка „Субстанция“ се превръща в чист боди хорър, изпълнен с кръв и гадости, който предизвиква както спорове, така и одобрение.

„Това беше напълно уникален, нестандартен сценарий, можеше да се каже, че е визуално стимулиращ“, казва Мур пред BBC News, „и в същото време нямахме представа как ще завърши, което го направи още по-рискован и сочен.“

Ролята изисква от 61-годишната Мур да приеме да бъде меко казано неглижирана, подчертавайки собствената увяхваща красота на застаряващата си героиня.

„Чувствах, че в известен смисъл точно затова исках да го направя“, разсъждава Мур. „Част от това, което я правеше интересна, беше да отида на такова сурово, уязвимо място, наистина да се отскубна. И това беше доста освобождаващо в много отношения.“

Феминисткият филм за възрастовия подход и нереалистичните стандарти за красота не е нещо необичайно, но това, което прави филма толкова ужасен, е субстанцията, използвана от главната героиня.

Във филма Елизабет Спаркъл използва наркотик от черния пазар, за да се раздели - буквално - на две, създавайки по-млада и по-красива версия на себе си (в ролята Маргарет Куали).

Първоначално животът като нейно алтер-его ѝ носи всичко, което някога е искала. Но не след дълго колелата се развалят, когато Спаркъл се премества напред-назад от тяло в тяло.

  • „Интензивни теми“

Режисьорката Корали Фаржо казва, че кастингът е бил „голямо предизвикателство“, но добавя, че Мур „наистина е разбрала ролята“.

„Още от самото начало знаех, че при подобна история ще бъде много трудно да се избере актриса, която да се изправи срещу тези много интензивни теми, които резонират много силно“, казва тя пред BBC News.

Режисьорката, която дебютира в игралното кино през 2017 г. с филма „Отмъщението“, казва, че е търсила актриса, която да „представи мащаба на ролята, която исках, заедно с някоя, която би поела риска да се впусне в това“.

„И когато идеята за Деми се появи на масата, наистина бях сигурна, че тя няма да иска да го направи, мислех, че ще е твърде страшно. И когато чух, че е реагирала положително на сценария, беше като: „О, Боже мой! Бях много изненадана.“

„Субстанцията“ вероятно ще ви остави в противоречие. Първата част от филма е точно такъв, какъвто трябва да бъде - дързък, оригинален, завладяващ.

Втората половина на филма не е непременно по-лоша, но мнението ви за нея ще зависи от толерантността ви към кървавото.

Самата Куали подчертава, че в епоха, в която много признати режисьори правят „тихи, интимни филми“, ѝ харесва как този буквално „те разбива“.

Като оставим настрана въпросите за вкуса, Мур и Куали се представят по най-добрия начин в своите кариери, като Мур е особено впечатляваща в ролята на Елизабет Спаркъл, която изпада в лудост.

Режисьорката разказва за работата си с Мур: „Разбрах много повече за това коя е тя като човек, какво е преодоляла в живота си, за да стигне до мястото, където се чувства достатъчно силна и достатъчно добра със себе си, за да се изправи срещу цялата тази уязвимост.

„Усетих, че тя наистина разбира какво ще поискам от нея. Филмовата работа, степента на риск, голотата, и тя беше готова да поеме тези рискове.“

Ролята на Мур е по-обширна, но Куали е изправена пред различно предизвикателство, тъй като трябва да изобрази човек, който би трябвало да е въплъщение на съвършенството.

„Никога не съм се чувствала толкова защитена по отношение на собственото си тяло“, казва тя, “затова мисля, че това ме научи да ценя това, което имам, и ми даде близост със себе си, която наистина ценя.“

  • Потенциал за „Оскар“

Експертите по наградите обсъждат дали филмът може да окаже влияние върху надпреварата за „Оскар“. Качеството със сигурност е налице в сценария, режисурата, грима, специалните ефекти, саундтрака и актьорската игра.

Мнозина смятат, че Мур в частност е закъсняла с признанието на Академията след дългата си кариера, в която са включени филми като „Призрак“ и „Малцина добри мъже“.

Но „Субстанцията“ може да се окаже твърде трудна за възприемане от някои. Ще бъде интересно да видим дали Оскарите ще го подкрепят или не.

Мур внимателно подбира думите си, когато я питат за евентуалните награди, които филмът може да донесе, както често се случва с актьорите, които не искат да провалят евентуални Оскари.

„Винаги, когато правиш нещо, се надяваш то да има отзвук и да окаже въздействие, а аз със сигурност ценя нещата, които провокират мисълта“, казва тя.

„Повече от всичко се надявам да има истинска културна промяна, за която това да отвори пътя. Така че не знам докъде ще стигне това.“ Мнозина възприемат филма като коментар на абсурдните стандарти за красота в Холивуд.

Режисьорката размишлява: „Става дума за това как изглеждат жените и как всичко, което им се натрапва от ранна възраст, оформя тяхното състояние на духа. От омразата към себе си и чувството, че никога не са достатъчно добри, достатъчно красиви, достатъчно слаби, достатъчно млади. На всяка възраст има нещо, което може да те накара да се почувстваш, че не си наред“.

Разговорите за стандартите за красота конкретно в Холивуд са станали по-просветени през последните години, като Мур признава, че „определено сме постигнали напредък“.

„Имаме ли стъпки, които да предприемем, за да продължим? Определено“, смята тя. „Но мисля, че вече има много по-голямо разнообразие и представяне на жените в различни форми на красота, независимо дали става въпрос за възраст, раса, размер. И от мястото, откъдето започнах аз, това е изминало дълъг път.“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Свят Преди 36 минути

Всички хора на борда са били евакуирани

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България Преди 2 часа

Министър Тахов посочи пазарните проблеми за българските производители заради нарасналия внос

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Технологии Преди 4 часа

Часовникът, измерващ и кръвното налягане, най-сетне е в България

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Свят Преди 5 часа

Николоски: Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката

<p>Путин е изправен пред сериозен проблем</p>

Професор: Путин е изправен пред сериозен проблем-губи интелектуалците си

Свят Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

Свят Преди 5 часа

Учителки, възпитателки, ветеринарни лекарки - в нормалния живот тези жени имат съвсем други професии, но сега са доброволки

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

България Преди 5 часа

Какви са предимствата да работиш за световнопризната компания

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Свят Преди 5 часа

Датските медии съобщават, че тя е в добро състояние

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

България Преди 6 часа

Компанията се стреми всеки техен служител да се чувства значим

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Пари Преди 6 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Свят Преди 6 часа

ИКОМ заяви, че е спряла производството на моделите радиостанции, идентифицирани при атаката

.

Милиардерът Мохамед ал Файед е обвинен в сексуално насилие

Свят Преди 6 часа

Пет жени твърдят, че са били изнасилени от Ал Файед

<p>Отнеха световните рекорди на Цанко Цанков&nbsp;</p>

Отнеха световните рекорди по плуване на Цанко Цанков

България Преди 7 часа

Причината за решението са намерени доказателства за фалшифицирани GPS данни от плуването му в Дунав

Турция предупреди: Има риск от регионална война

Турция предупреди: Има риск от регионална война

Свят Преди 7 часа

Фидан: Тази криза може да се превърне в глобална война