Ч овек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му, а когато е силно устремен към целта, граници за него няма. Поредният пример за това твърдение е българинът Бисер Маринов или по-известен като "готвачът на звездите".
Бисер Маринов е родом от Русе, който въпреки предизвикателствата и трудностите, които среща в България, успява да сбъдне мечтите си. Сам, но крайно решителен, решава да замине на 3000 километра от дома си, в Манчестър, Великобритания, за да потърси развитие.
„Заминах за Англия през 2008 година. Тук не виждах развитие. Безработицата се увеличаваше с всеки изминал ден. Видях, че в България талантливите млади хора не получават шанс. Затова си събрах багажа и заминах. В Англия ме отведе нуждата от промяна, от свобода, от нещо ново", споделя Бисер.
С годините той се издига от скромна позиция като мияч на чинии в лондонски ресторант до шеф-готвач в престижната ВИП зона на стадиона на "Манчестър Юнайтед" – „Олд Трафорд“. Там той хранил личности като сър Алекс Фъргюсън и сър Боби Чарлтън, и дори легендарни актьори като Том Круз и Харисън Форд.
"Първоначално започнах да мия чинии и да чиракувам в кухнята на един ресторант в Лондон. После станах белач на картофи и леко по-леко се издигнах в йерархията. Много пъти съм си мислил да се прибера в Русе, но открих рецептата за успех - търпение, постоянство и много пот. Сега съм доволен, че моята храна носи усмивки и щастие, че сближава хората", спомня си готвачът.
Бисер разкри, че от малък обича да готви и винаги се е вълнувал каква храна има в хладилника. Често се налагало да остава сам и да си приготвя най-различни ястия. Така малко по малко започнал да трупа опит докато не осъзнал, че това кулинарията е неговото признание. За него това е страст не само за небцето, но и за душата, което е водещият му принцип през целия му професионален път.
"След като заминах в чужбина започнах да мия чинии и да чиракувам в кухнята на един ресторант в Лондон. После станах белач на картофи и лека-полека се издигнах в йерархията", казва Маринов.
Дисциплината и упоритостта го отвеждат до стадиона на "Манчестър Юнайтед" - "Олд Трафорд", където с колегите му хранят личности като Алекс Фъргюсън, Боби Чарлтън, и много други.
"Футболистите, които гледаха мача от трибуните, предпочитаха да си похапват плодови салати и да пият фрешове. Невъзможно е да ги видим да ядат бургери и пържени картофи. Единствено Алекс Фъргюсън се отличаваше с желанието си за сьомга с три вида зеленчуци", споделя Бисер.
По негови думи всички футболисти знаели за България, благодарение на Димитър Бербатов. Поради това и Бисер с гордост разказвал къде е роден и къде е израснал.
„Един от най-любимите ми спомени е през март 2017 година, когато Бербатов беше на „Олд Трафорд" за мача с „Ростов" от Лига Европа в компанията на жена си и двете деца. Той е обичан от всички хора свързани с „Юнайтед". Всички говорят с възхвала за него. Когато някой в клуба разбере, че съм българин и започва да ми говори за Бербатов. Говорил съм си с шеф-готвачите и както Съра пише в книгата си, Бербатов обича да си похапва. Затова мечтата ми бе да му сготвя, но за съжаление си тръгна много бързо", спомня си Бисер.
Това кулинарно предизвикателство отваря много врати на българинът и получава множество оферти за работа. Готви за Том Круз, Харисън Форд и батальона на английската кралица - ветераните от войната. Успехите му започнали да растат с всеки изминал ден. Легендарният пилот на Формула 1 Бърни Екълстоун му оставя 300 паунда бакшиш, защото е очарован от храната, която Бисер му приготвя. Междувременно през това време не спира да се учи и да ходи на кулинарни курсове, за да се усъвършенства в готвенето.
Но любовта към родината не напуска Бисер. След години успехи в Англия, той решава да се завърне в България, където продължава да готви за български знаменитости и политици. Сред редовните му клиенти е рапърът Христо Петров, който често се наслаждава на печен карфиол с домашен хумус, както и на ястия за Асен Василев и Кирил Петков.
Макар че Бисер вече не живее във звездния свят на Великобритания, той не спира да забелязва позитивните промени в България и вижда голям потенциал в младите хора. Вярва в тяхното желание за развитие и успех, и затова е решен да продължи професионалния си път в родината си, където планира да отвори собствен био-ресторант, за да продължи да споделя своята страст към кулинарията с хората у нас.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!