Горе главата – как да забравим за схванатия врат и болките в гърба
Източник: iStock/Getty Images
0

Ч увал ли си за tech neck? А знаеш ли какво означава? Не, не технически механичен врат, а скован врат, който е схванат, вследствие на начина ни на живот и работа в последните над 10 години. Гръбначните изкривявания, болките във врата и главата при съвременния градски човек най-често са вследствие на работата и ежедневните ни навици.

Не, разбира се, че нямаме предвид да напуснеш работа, за да не те боли гърбът. Но правилното позициониране на монитора, позата, която заемаме на бюрото ни, движението, физическите упражнения и времето, което прекарваме зад екрана на телефона, са ключов момент от здравето на тялото ни и качеството на живот.

Нека видим какви са причините за tech neck в ежедневието ни.

Източник: iStock/Getty Images

На първо място нека разгледаме подробно този неприятен феномен. Четеш този текст от екрана на компютър, или наведен над своя телефон, нали? Обърни внимание на позата си – вратът ти извит ли е напред? Главата наведена ли е надолу, а раменете прегърбени ли са? Ако отговаряш с „да”, помисли дали това е постоянната ти поза, когато ползваш тези устройства. Защото, ако отново отговориш положително, най-вероятно вече познаваш симптомите на tech neck от първо лице.   

Схванатият врат, горната част на гърба и рамене са някои от най-разпространените неразположения, свързани с постоянно заемане на неправилна поза на тялото. Тази болка може да е локализирана на едно конкретно място, да бъде интензивна или пробождаща, а може и да е общ дискомфорт, който обхваща по-широка област от горната част на торса като врата и раменете.

Източник: iStock/Getty Images

Постоянното изнасяне на главата напред и отпуснатите рамене са често срещан белег за tech neck състояние. Вратът и гърбът могат да станат дисбалансирани поради продължителното положение на главата напред, което затруднява поддържането на добра стойка. Лошата поза сковава раменете и така ги прави сковани и болезнени. Извиването на раменете напред възпрепятства способността на тялото да поема дълбоко въздух и нивата на кислород също могат да спаднат. Оттам идва и усещането за умора и отпадналост.

Намалената подвижност е пряко следствие от обездвижването и изкривената стойка.

Главоболието може да дойде дори и при правилна стойка пред дигиталния екран. А прекомерното гледане на дисплеите увеличава риска от напрежение в очите.

Повишеното неразположение при огъване на врата говори за разместване на прешлените. Симптомите на tech neck обикновено се влошават, когато повтаряме движението на навеждане на глава към екрана. Спазмите в мускулите на шията също са явен белег.

Продължителното прекарване в неправилна поза води до нарушаване на равновесието, защото центърът на тежестта на главата мигрира към предната част на тялото. Това движение може да доведе до мускулен дисбаланс и промени в постуралния баланс на врата и торса.

Източник: iStock/Getty Images

Всеки от тези симптоми намеква за себе си в лека форма и подсказва, че е време сериозно да се замислим за позата си пред екрани и движението ни през деня. Добрата новина е, че можем да им противодействаме във всеки етап, като са нужни единствено осъзнаване, постоянство и леки промени в навиците. Правилната стойка, упражненията и масажите с антиревматичен загряващ гел, като новия Невраксил Гел, могат да облекчат значително симптомите на tech neck.

Източник: Невраксил гел

Правилната поза при използване на устройства е основната мярка срещу болезнените симптоми на tech neck. Важно е да поставим монитора точно на нивото на очите, за да избегнем навеждането напред и изкривяването на врата, раменете и гърба. За правилна стойка, докато пишем на телефона, помага използването за писане на показалците, а не на палците. Когато използваме устройството, е важно да седим изправени с глава в неутрална позиция (уши над раменете), с успоредни крака, стъпили на земята под прав ъгъл, без да ги кръстосваме. Ако екранът на компютъра е подравнен с тялото и е на нивото на очите, тогава работим с правилна стойка.

Раздвижването не трябва да се пренебрегва. Независимо дали чатим с приятели, гледаме клипчета или работим на бюро, е много важно да се изправяме на всеки 20 минути и да се поразтъпчем, дори да е в същото помещение.

Източник: iStock/Getty Images

Упражненията в легнало положение помагат за изправянето на гърба и прешлените. Можем просто да легнем на земята върху дебела възглавница, поставена малко над кръста. Отпускаме се и оставяме гърба си да се разтегне, а той ще ни е благодарен.

Вратът трябва да е в неутрална поза, за да не се напряга. Ако това се случи, поставете възглавница под него. Ако застанем в това положение за 10-15 минути и го правим няколко пъти на ден, намаляваме напрежението върху прешлените и гръбните мускули и изправяме гърба си.

Упражненията в седнало положение също имат важна роля за превенция или намаляване на следствията от седенето на бюро по цял ден. Сядаме на пода с изправен гръб и свити отпред колене. Поставяме дланите си на земята зад бедрата и завъртаме раменете си назад и надолу. Оставаме в това положение за няколко минути и повтаряме упражнението няколко пъти през деня.

Тренировките са изключително важни и полезни, дори да не говорим само за tech neck. Йогата, пилатесът и тренировките за мобилност (стречинг) се препоръчват при проблеми с гърба и врата. Важно е да ги изпълняваме правилно, затова е по-добре да се започнат с инструктор, а когато се чувстваме достатъчно уверени, можем да правим упражненията и сами у дома.

Източник: iStock/Getty Images

Масажите с гел за облекчаване на дискомфорта и напрежението изобщо не са за пренебрегване. Добрият гел не само тушира симптомите на скованост, но и спомага за раздвижването на мускулите на врата и гърба и облекчава неразположението. Формулата с уридин монофосфат, етерични масла, капсаицин, камфор, екстракт от синап и люти чушки в гела отпускат напрегнатите мускули и сухожилия и бързо облекчава симптомите на скованост, умора и неразположение.

В допълнение към масажите е добре да се погрижите и за периферната нервна система, когато в допълнение имате и мравучкане в крайниците. Невраксил капсули е добре позната хранителна добавка, която е доказала с годините своята ефективност. Заедно с ревулзивния гел, може да спомогнат за облекчаване на неразположението в областта на гърба и шията, крайниците.

Източник: Невраксил капсули

Така че, ако просто следим за правилната стойка пред екраните, раздвижваме се, правим упражнения, избягваме прекаленото взиране и седене пред екрана извън часовете на работа и се осланяме на силен приятел като Невраксил Гел, можем не просто да облекчим симптомите на tech neck, а и да оставим това неразположение в миналото. Защото съвременният човек може да бъде здрав.


Да не се превишава препоръчителната дневна доза от 1 капсула. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Номер и дата на регистрация на добавката: Т221120216 / No. 1508 / 11.06.2019

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Любовна измама: 20 години жена е във връзка с полицай под прикритие

Любовна измама: 20 години жена е във връзка с полицай под прикритие

Свят Преди 13 минути

"Тя страда от мисли за самоубийство. Плаче всеки ден и не спи. Много е уплашена"

Отлъчен архиепископ заяви, че Камала Харис „служи на Сатана“

Отлъчен архиепископ заяви, че Камала Харис „служи на Сатана“

Свят Преди 15 минути

Според Вигано „лавандулова мафия“ от свещеници хомосексуалисти контролира църквата

Свободата на печата в Гватемала

Свободата на печата в Гватемала

Свят Преди 1 час

"В сравнение с други латиноамерикански държави ситуацията в Гватемала е трудна"

Над 40 работници от фабрика край Кърджали са с хранително натравяне

Над 40 работници от фабрика край Кърджали са с хранително натравяне

България Преди 1 час

Те са с оплаквания за повръщане и общо неразположение

КНСБ иска поне 10% ръст на заплатите в държавния бюджет за 2025 г.

КНСБ иска поне 10% ръст на заплатите в държавния бюджет за 2025 г.

Пари Преди 1 час

Около 1,6 млрд. лева са необходимите средства за повишаване на трудовите възнаграждения в бюджетната сфера за следващата година, посочват от Конфедерацията

Мигранти скочиха в река в София: Задържани са 7, издирват се още

Мигранти скочиха в река в София: Задържани са 7, издирват се още

България Преди 1 час

Шофьорът на превозното средство е заловен на място

<p>Грипът чука на вратата: Първи регистриран случай</p>

Грипът чука на вратата: Първи регистриран случай за сезон 2024-2025 г.

България Преди 2 часа

Грипните щамове за тази година са „Виктория и „Тайланд“

Путин: Два пъти Украйна се обърна към Русия за мир

Путин: Два пъти Украйна се обърна към Русия за мир

Свят Преди 2 часа

По думите на руския президент това е станало с посредничеството на Турция

Изкуствен интелект

„Много съжалявам, че използвах изкуствен интелект, за да мамя в университета"

Любопитно Преди 2 часа

Цялата история на студентката и защо съжалява може да прочетете в следващите редове

ПКК пое отговорност за терористичния акт в Анкара

ПКК пое отговорност за терористичния акт в Анкара

Свят Преди 2 часа

При нападението загинаха петима души, а 22 бяха ранени

Кометата „Хелоуин“ се разпадна в Космоса

Кометата „Хелоуин“ се разпадна в Космоса

Любопитно Преди 2 часа

Тя се нарича C/2024 S1 и е открита на 27 септември

<p>Севернокорейците на Путин вече са в боя</p>

Киев: Севернокорейците на Путин вече са в бойната зона

Свят Преди 2 часа

Това съобщи Службата за военно разузнаване на Украйна

Майка откри дъщеря си изгоряла във фурната на супермаркет

Майка откри дъщеря си изгоряла във фурната на супермаркет

Свят Преди 2 часа

"Представете си ужаса, който майка ѝ е изпитала"

„Никой от нас не може да промени миналото“

„Никой от нас не може да промени миналото“

Свят Преди 2 часа

Това заяви Крал Чарлз Трети пред лидерите на Общността на нациите

Здраве от слънцето – как да си набавим витамин D през студените месеци

Здраве от слънцето – как да си набавим витамин D през студените месеци

Любопитно Преди 3 часа

Разбери повече за благоприятното действие на слънчевите лъчи и не само