Google отбелязва днес рождението на д-р Стамен Григоров - български микробиолог и лекар, известен като откривател на микроорганизъма, предизвикващ образуване на кисело мляко, Lactobacterium bulgaricum.
Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, среща се свободно в природата на България.
Бактерията е описана за първи път през 1905 г. от българския студент Стамен Григоров в доклад, изнесен в Института "Пастьор" в Париж. По това време той следва медицина в Женева.
7 значими открития, направени от българи
Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има благотворно влияние върху човека, посочва БНР.
Един от първите пробиотици в света е разработен от проф. Никола Александров през 80-те години на ХХ век в България именно на базата на Лактобацилус булгарикус.
В родното село на д-р Стамен Григоров - Студен извор, е създаден Музей на киселото мляко.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!