Голямата грешка на Русия: Инцидентът на брега Догер през 1904 г.
Източник: iStock
5

П рез нощта на 21 октомври 1904 г. руският императорски флот прави толкова сериозна грешка, че едва не се оказва във война с Обединеното кралство. Това е разгарът на Руско-японската война и руският Балтийски флот плава през част от Северно море, наречена Догер Банк, когато забелязва няколко британски траулера. Траулери, които той объркал с японски торпедни катери. Руснаците открили огън както по гражданските кораби, но и по свой крайцер, което води до тежки последици.

Инцидентът предизвиква международен отзвук, особено във Великобритания, и води до дипломатическа криза между Русия и Обединеното кралство. Инцидентът става известен като „Инцидентът на брега Догер“, но е наричан още „Инцидентът в Северно море“, „Руското възмущение“ (британската преса е безпощадна) и по-незначителното „Инцидентът в Хъл“.

Хаос в морето - какво се случи?

Под командването на адмирал Зиновий Рожественски руският Балтийски флот плава в Северно море и се насочва към Далечния изток, където трябва да подкрепи Тихоокеанската ескадра, разположена в Порт Артур в Китай. Флотът е съставен от многобройни бойни кораби, включително линкори, крайцери и разрушители, които са в повишена бойна готовност.

Флотът вярва, че вече е забелязал японски крайцери в региона предишния ден, както и балони, и адмиралът призовава хората си да бъдат нащрек. Когато флотът наближава Догер Банк, известен риболовен район, нощта била тъмна и мъглива, което довело до ужасна видимост и още по-ужасна грешка. Около полунощ един руски наблюдател съобщава, че вижда малки кораби наблизо. Вече изплашените и неопитни руски екипажи си направили изводи и започнали да се подготвят за предстояща атака.

Бойните кораби осветяват траулерите с мощните си прожектори, но не отделят време да проверят целите си. По заповед на адмирал Рожественски те откриват огън и отприщват бараж от оръдия и снаряди по беззащитните британски риболовни траулери от Хъл. За съжаление траулерите са били по средата на рейса и са били със спуснати мрежи, което означава, че не са могли дори да се опитат да избягат. 

Британският траулер „Крейн“ е потопен, а капитанът и боцманът му губят живота си. Поне четири други траулера, сред които Mino, Moulmein и Snipe, са повредени, а шестима рибари са ранени. За съжаление, един от тях е смъртно ранен и умира няколко месеца по-късно от нараняванията си.

При странно стечение на обстоятелствата руският флот дори не се измъкна невредим, а някак си успя да се простреля в крака. В хаоса руснаците обстрелват своя крайцер „Аврора“. Един моряк и един руски православен свещеник са убити. По-късно руснаците се опитват да скрият този смущаващ аспект на инцидента, но той е разкрит, след като безжичните съобщения са разтълкувани от британската станция „Феликсстоу“. 

Целият печален инцидент продължил около двадесет минути, като през цялото време руснаците стреляли спорадично. В крайна сметка, изглежда, са разбрали, че врагът не отвръща на огъня, и адмиралът е обявил прекратяване на огъня. Едва тогава моряците осъзнали катастрофалната си грешка. Руският флот, разтърсен и смутен, се отдалечава, без да се опита да помогне на оцелелите, без да знае за международния скандал, който скоро ще последва.

Как Русия допуска такава огромна грешка?

Достатъчно е да кажем, че инцидентът на брега Догер е грешка от епичен мащаб. Но как точно целият руски флот е стрелял по група беззащитни рибари? Дали всичко се дължи на некадърност? Е, в основата на грешката стоят повишената параноя и липсата на подходящо военноморско обучение. 

На първо място, руският Балтийски флот е в състояние на повишена готовност, измъчван от опасения за сблъсък с японски сили. В Руско-японската война Русия вече е претърпяла значителни загуби, което е допринесло за чувството на отчаяние и повишена бдителност. Това безпокойство се засилва от слуховете и фалшивите съобщения за японски кораби, които дебнат в европейски води.

Руското разузнаване е предупредило флота, че вражеското разузнаване е активно в региона. Руснаците били особено загрижени за торпедните катери - технология, която всички големи военноморски сили са разработили наскоро. Тези малки кораби имали потенциала да нанасят щети и да потопяват много по-големи от тях бойни кораби и били изключително трудни за откриване. Постоянният страх от атаки с торпедни катери оставил своя отпечатък върху моряците и командирите на руския флот.

Малко преди инцидента адмирал Рожественски е предупреден, че в района са забелязани японски торпедни катери. Според доклада корабите „показвали светлини само на мизенмачтата, за да може от разстояние да бъдат взети за рибарски лодки“. Адмиралът приема този доклад за чиста монета и нарежда на корабите си да преминат бързо през района. 

Адмиралът не бил сам в параноята си - инцидентът на Догер Банк не е първият случай, в който руски кораби са стреляли по невинни рибари. Руският флот вече е стрелял по рибари, които носели консулски депеши до тях близо до датския бряг. Предполага се, че единствената причина, поради която тези рибари са оцелели, е, че руският флот едва ли е можел да стреля право. 

Това води до следващата причина, поради която инцидентът изобщо се е случил: лошото обучение. Руският флот е бил съставен предимно от неопитни и зле обучени моряци-новобранци. Много от тях никога преди това не бяха виждали бой и не знаеха какво да търсят, когато забелязват вражески кораби. 

Неуспешната комуникация във флота допълнително засилва проблема. Заповедите се давали и изпълнявали без задълбочена проверка, а хаотичната обстановка на борда не позволявало да се осъществи ясна комуникация. Руската командна структура също изиграва роля, тъй като решението на адмирал Рожественски да открие огън не е било достатъчно оспорено или проверено.

И накрая, технологичните ограничения и лошата видимост във фаталната нощ са допринесли за трагичната грешка. Примитивните радарни и сигнални системи по онова време не били достатъчни за разграничаване на приятелски от вражески кораби, особено в тъмните и мъгливи условия на Северно море. Комбинацията от тези фактори води до перфектна буря от грешки и до трагичния инцидент на Догер Банк.

Последици 

Инцидентът на брега Догер има сериозни последици и води до тежка дипломатическа криза между Русия и Великобритания. Проблемът не бил толкова в това, че руснаците са нападнали цивилните лодки, а в това, че след това са избягали, без да се опитат да им помогнат. 

Британската общественост е възмутена, като вестниците стигат дотам да нарекат руснаците „пирати“. Вестник „Таймс“ е особено яростен, като заявайки:

Почти немислимо е, че мъже, наричащи себе си моряци, колкото и да са уплашени, биха могли да прекарат двадесет минути в бомбардиране на флотилия от рибарски лодки, без да открият естеството на целта си.“

Двете сили са на ръба на войната и Кралският флот нарежда на 28 от бойните си кораби да се подготвят за действие, като същевременно нарежда на ескадрата си от крайцери да наблюдава руския флот. Британското правителство поисква незабавно обяснение, както и компенсация. Като се има предвид англо-японският съюз по онова време, тази дипломатическа криза е ужасяваща за всички участници.

За да се опита да успокои бурната обстановка, Русия бързо поднася извинения и се съгласява на международно разследване. На 25 ноември 1904 г. двете страни подписват съвместно споразумение, в което се съгласяват международна комисия, основана на Хагската конвенция, да се занимае с инцидента. Тази комисия в крайна сметка стига до заключението, че руският флот е действал безразсъдно и без основателна причина, но също така пояснява, че инцидентът не трябва да се счита за военен акт. В резултат на това Русия се съгласява да изплати 66 000 лири (равностойни на милиони днес) като обезщетение на британските рибари и техните семейства. Отношенията остават хладни, но войната е предотвратена.

Заключение

В дългосрочен план напрежението между Русия и Англия отново спада, но инцидентът подчертава несигурния характер на съюзите и враждите в Европа в началото на XX век. Както често се е случвало в човешката история, опънатите нерви винаги са били на ръба да започнат нещо катастрофално. В крайна сметка всички знаем какво се случи през 1914 г.

Инцидентът на брега Догер забавя и пристигането на Балтийския флот в Далечния изток - нещо, което допринася за окончателното му поражение от японците в битката при Цушима през май 1905 г. Битка, по време на която Русия губи над 5000 души и огромна част от флота си. 

Инцидентът на брега Догер е напомняне, че грешките, малки и големи, могат да имат тежки последици. Въпреки че не води до война веднага, може да се твърди, че инцидентът допринася за поражението на Русия от Япония. Загуба, която според някои историци е нарушила баланса на силите в Европа, нещо, което е допринесло за започването на войната между европейските сили през 1914 г.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
От женски чат: -Започнах връзка с възрастен мъж, какво трябва да зная? -Пенсиите ги дават на седми.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Одеса беше атакувана с ракети от Крим, има нанесени щети

Одеса беше атакувана с ракети от Крим, има нанесени щети

Свят Преди 12 минути

Сирените бяха задействани в 20:42 часа местно време

Има ли смисъл всяка година да купуваме нов смартфон

Има ли смисъл всяка година да купуваме нов смартфон

Технологии Преди 1 час

Пазарът изобилства от модели за всеки бюджет

Какво става в Покровск, Украйна призова за евакуация

Какво става в Покровск, Украйна призова за евакуация

Свят Преди 1 час

Градът е станал основна цел в настъплението на запад на руските сили

Метеоритен дъжд украсява небето този уикенд

Метеоритен дъжд украсява небето този уикенд

Любопитно Преди 2 часа

Кога и как могат да бъдат наблюдавани Орионидите

.

Проучване: Има връзка между месото, което ядем, и хроничните заболявания

Любопитно Преди 2 часа

Според ново проучване трябва да обърнете внимание на видовете месо, които консумирате

ф

Явлението "Ла Ниня" скоро може да се появи: Какво означава това за времето тази зима?

Любопитно Преди 2 часа

Синоптиците очакват температурите на континента да се понижат с наближаването на ноември и декември

Състезателят по калистеника Светлин и плувецът Благой напуснаха „Игри на волята“

Състезателят по калистеника Светлин и плувецът Благой напуснаха „Игри на волята“

Любопитно Преди 10 часа

Отлъченият от изгнаниците Благой е ексклузивен гост в подкаста „След Игрите“

САЩ за ударите по Русия: Нашите ракети са скъпи

САЩ за ударите по Русия: Нашите ракети са скъпи

Свят Преди 10 часа

Украинците могат да удрят с безпилотните си самолети както намерят за добре

Цяла Куба остана без ток след авария

Цяла Куба остана без ток след авария

Свят Преди 11 часа

Когато топлоелектрическата централа затвори "системата се срина"

Германия затяга правилата за имигрантите

Германия затяга правилата за имигрантите

Свят Преди 12 часа

Бежанците, които временно се връщат в родните си страни, ще загубят правото си на закрила в Германия

ДПС-Ново начало подкрепи иновациите в сектор “Образование” на семинар в Пловдив

ДПС-Ново начало подкрепи иновациите в сектор “Образование” на семинар в Пловдив

Искра Михайлова представи накратко приоритетите на ДПС- Ново начало за управление на страната

България, Турция и Румъния подписаха писмо за военните дейности

България, Турция и Румъния подписаха писмо за военните дейности

България Преди 13 часа

НАТО засилва своя капацитет за възпиране и бързо реагиране

Байдън: Ние подкрепяме Украйна възможно най-силно

Байдън: Ние подкрепяме Украйна възможно най-силно

Свят Преди 14 часа

До изборите в САЩ остават само няколко седмици

Путин: Думите на Зеленски за ядрени оръжия са опасна провокация

Путин: Думите на Зеленски за ядрени оръжия са опасна провокация

Свят Преди 14 часа

Путин: Всяка стъпка в тази посока ще бъде посрещната със съответната реакция

ЕС: ЕК спешно да предложи мерки за високите цени на тока

ЕС: ЕК спешно да предложи мерки за високите цени на тока

Свят Преди 15 часа

В тази връзка България, Гърция и Румъния изпратиха писмо до ЕК

ВКС оправда пловдивския лекар, убил крадец

ВКС оправда пловдивския лекар, убил крадец

България Преди 15 часа

Решението е окончателно