П оглъщането на твърде много рафинирани, пшенични и оризови продукти, заедно с яденето на твърде малко пълнозърнести храни, подхранва растежа на нови случаи на диабет тип 2 в световен мащаб, според ново проучване, което моделира данни до 2018 г.
„Нашето проучване предполага, че лошото качество на въглехидратите е водещ фактор за диабет тип 2“, казва старши автор д-р Дариуш Мозафариан, професор по хранене в университета Тъфтс.
Refined carbs and red meat driving global rise in type 2 diabetes, study says - CNN https://t.co/DhCtEbZEX0
— Weight Loss Success (@SennaSimama) April 18, 2023
Друг ключов фактор: хората ядат твърде много червени и преработени меса, като бекон, колбаси, салами и други подобни. Тези три фактора - яденето на твърде малко пълнозърнести храни и твърде много преработени зърнени храни и меса - са основните двигатели на над 14 милиона нови случая на диабет тип 2 през 2018 г.
Всъщност проучването изчислява, че 7 от 10 случая на диабет тип 2 в света през 2018 г. са били свързани с лош избор на храна.
Тези нови открития разкриват критични области за национален и глобален фокус за подобряване на храненето и намаляване на опустошителните тежести на диабета.
Твърде много преработени храни
Мозафариан и неговият екип разработиха изследователски модел на хранителния прием между 1990 г. и 2018 г. и го приложиха в 184 страни. В сравнение с 1990 г. през 2018 г. има 8,6 милиона повече случаи на диабет тип 2 поради лоша диета, установи проучването.
Изследователите откриха, че яденето на твърде много нездравословни храни е по-скоро двигател на диабет тип 2 на глобално ниво, отколкото липсата на здравословни храни, особено за мъжете в сравнение с жените, по-младите в сравнение с по-възрастните хора и сред градските спрямо селските жители.
Refined carbs and red meat driving global rise in type 2 diabetes, ... (cnn)
— Health Briefly (@HealthNews_b) April 18, 2023
Editor's Note: Sign up for CNN's Eat, But Better: Mediterranean Style.Our eight-part guide s...
Add your highlights:https://t.co/FjKrDsccEc
Над 60% от глобалните случаи на заболяването, дължащи се на диета, се дължат на прекомерен прием на само шест вредни хранителни навика: ядене на твърде много рафиниран ориз, пшеница и картофи; твърде много преработени и непреработени червени меса; и пиене на твърде много подсладени напитки и плодови сокове.
Неадекватният прием на плодове, зеленчуци без скорбяла, ядки, семена, пълнозърнести храни и кисело мляко - е отговорен за малко над 39% от новите случаи.
Хората в Полша и Русия, където диетите са съсредоточени върху картофи, червено и преработено месо, и други страни в Източна и Централна Европа, както и Централна Азия, имат най-висок процент нови случаи на диабет тип 2, свързани с храненето.
Колумбия, Мексико и други страни в Латинска Америка и Карибите също имат голям брой нови случаи, което според изследователите може да се дължи на зависимост от сладки напитки и преработено месо, както и нисък прием на пълнозърнести храни.
„Нашият моделиращ подход не доказва причинно-следствената връзка и откритията трябва да се разглеждат като оценки на риска“, пишат авторите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!