В ероятно няма човек на света, който да не знае, че французите ядат жаби и обичат лучена супа. Не можем да ви зарадваме с рецепта за готвене на гракащи земноводни, но сме готови да ви дадем съвети как да готвите традиционна френска лучена супа.
Ето как да сготвите Френска лучена супа по традиционна рецепта
Съставки:
Бял лук - 1 кг.
Масло - 60 гр.
Бульон - 1 литър
Мащерка - 6 стръка
Твърдо сирене - 200 гр.
Багета - 1 бр.
Процес на готвене:
Нарежете лука на четвъртинки, а след това на тънки лентички.
Разтопете маслото и запържете лука за около 20-35 минути, докато се карамелизира.
Наливат се 250 мл бульон и се добавят стръкчетата мащерка, наливат се още 250 мл и се оставя малко да се изпари.
След това налейте останалия бульон, оставете да заври и варете до средна гъстота.
Нарежете франзелата на филийки и запечете в тостер или сложете във фурната за 6 минути на 180 градуса.
Когато супата е готова, порции се разсипват в огнеопорни купички, като се оставят 1-2 см до ръба. Върху всички порции се поръсва половината настърган кашкавал, нареждат се две филии багета/франзела и отгоре останалото сирене.
Сложете във фурната на 200 градуса, докато сиренето се разтопи.
Във видеото научете още един вкусен вариант за приготвяне на лучена супа: Новата балканска кухня с Божана | Лучена крем-супа
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!