С поред проучване "факторът на отвращението" трябва да бъде преодолян, за да може храните на основата на насекоми да станат масови.
(Във видеото може да научите повече за: В какви храни са включени насекоми)
Насекомите могат да бъдат богати на протеини и превръщането им в по-приемливи храни може да помогне за намаляване на високите емисии на парникови газове, които се отделят при отглеждането на едър рогат добитък.
Съществуват и потенциални ползи за намаляване на затлъстяването, а изследователите твърдят, че идеята за отглеждане на насекоми се радва на все по-голямо внимание.
"'Disgust factor' must be overcome if planet-friendly insect food to become mainstream."
— Mats Nilsson (@mazzenilsson) May 14, 2024
You'll own nothing.
Eat bugs.
And be happy.#Agenda2030https://t.co/InfTtW56UM
Смята се, че стотици милиони хора в Азия, Африка и Латинска Америка вече се хранят с насекоми в някаква степен.
Има надежди, че с течение на времето нагласите на Запада могат да се променят, може би по подобен начин, по който храни като сушито станаха масови.
"Насекомите са потенциално богат източник на протеини и микроелементи и могат да помогнат за решаването на проблема с двойното бреме на затлъстяването и недохранването", казва ръководителят на изследването д-р Лорън Макгейл от университета Edge Hill в Ланкашир.
"Някои протеини от насекоми, като например смлени щурци или лиофилизирани брашнени червеи, са по-евтини и по-лесни за отглеждане, често са с по-ниско съдържание на мазнини и имат по-малко въздействие върху околната среда от традиционните селскостопански животни", казва още д-р Макгейл.
Въпреки това повечето хора все още са много резервирани поради предубеждения относно вкуса и външния вид.
Но проучването установи също, че е значително по-вероятно те да опитат насекоми, ако те са смлени на прах.
"В други части на света това успешно се прави с оризови продукти, обогатени с брашно от щурци или скакалци", казва съавторът д-р Максин Шарпс от университета "Де Монфорт".
Едва 13 % от 603-те души, анкетирани в проучването в Обединеното кралство, са заявили, че биха били склонни редовно да консумират храна от насекоми.
Около 47 % са заявили, че не биха я консумирали редовно, а 40 % не са сигурни.
Повече от 82 % от хората очакват храната от насекоми да бъде хрупкава, 64,6 % - солена, а 62,4 % - горчива.
Едва 24 % са заявили, че очакват да им харесат на вкус, а 14,1 % са на мнение, че храната от насекоми ще изглежда апетитно.
По-младите хора се оказаха и по-притеснителни - всяка година по-младост се свързваше с 2% увеличение на броя на отказалите се от идеята.
"Факторът на отвращението е едно от най-важните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В края на краищата, може би в крайна сметка няма да има избор при изменението на климата и прогнозираното нарастване на световното население", казва д-р Шарпс.
Резултатите от проучването са представени на Европейския конгрес по затлъстяване (ECO), който се провежда тази седмица във Венеция.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!