И талиански учени установиха, че бялото вино в прозрачни бутилки реагира със светлината и се получава неприятна миризма, която може да варира от "варено зеле" до "мокро куче", съобщи Дейли мейл.
"Светлината може силно да увреди профила на аромата и сетивния идентитет на белите вина за по-малко от седмица на рафт в прозрачна бутилка", твърдят специалисти от университета в Тренто в статия, публикувана в сп. "Протоколи на американската Национална академия на науките".
Изследването е обхванало 24 вида бели вина, сред които пино гри, шардоне, траминер - общо 1024 бутилки. Анализът разкрива, че само за седем дни органичните съединения терпени, които придават флоралния и плодов аромат, намаляват с 10 до 30 процента.
Съединенията, които осигуряват сложните дървесни нотки, се губят с 30 до 70 процента. Когато белите вина са в тъмни бутилки, те се запазват до 50 дни.
В прозрачни бутилки нивата на съединения, придаващи по-кисел вкус, се увеличават при шардоне и пино гри, сочат данните от проучването.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!