С редиземноморската диета може да елиминира част от рисковите фактори за ранна смърт при жените, съобщи ЮПИ, позовавайки се на изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация.
Нивата на ранната смъртност могат да спаднат с 23 процента, казват авторите. Жените, които искат да живеят дълго, трябва да се фокусират върху диетата си, обяви д-р Самая Мора от Женската болница в Бостън. Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причина за смъртта както при жените, така и при мъжете в цял свят.
Mediterranean Diet Cuts Mortality Risk by 23% in Women
— Neuroscience News (@NeuroscienceNew) May 31, 2024
Following a Mediterranean diet reduces the risk of all-cause mortality by 23% in U.S. women over 25 years.
The study linked this reduced risk to positive changes in metabolism, inflammation, and insulin resistance.
This… pic.twitter.com/Y7R8pu6LA2
Особено внимание се отделя на растителната храна - ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Основният източник на мазнини трябва да бъде зехтинът.
Умерени количества риба, пилешко, млечни продукти, яйца и алкохол не вредят, но трябва да се избягват червените меса, рафинираната захар и преработените храни.
A 25-year-long study finds Mediterranean diet can help women live longer#Health #Diethttps://t.co/DuLZMX6Io1
— IndiaToday (@IndiaToday) June 3, 2024
Авторите на изследването са изучавали данни на 25 000 участнички за 25-годишен период. Оказва се, че рискът от ранна смърт спада с една четвърт за тези, които се придържат към средиземноморската диета. Спадат рисковете за развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите трябва да послужат за окуражаване на здравословното хранене, коментират авторите.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!