А ко вкусните манджи на баба и мама около празниците са ви докарали дотам, че да не можете да си закопчаете копчето на дънките..., добре дошли в клуба на преялите!
Трудно е да влезем отново във форма след дългите празнични дни, но с първите добри резултати мотивацията се усилва.
Началото на новата година е идеално време за детокс, нови правила в храненето и не на последно място намиране на време за повече физически упражнения и движение.
Както добре знаем, от голямо значение за перфектна фигура е какво и колко често похапваме. Започнете от закуската - най-важното хранене за деня.
В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ 5 ХРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ ЗА ЗАКУСКА
Едно предложение с какво да стартираме деня за здраво тяло - научаваме от новото видео в канала Natali’s Beauty, а именно домашна гранола.
Какво е гранола
Името определено звучи странно. Гранола всъщност са онези мюсли, които изглеждат като слепени на малки бучки, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола барчета.
Гранола е по-хрупкаво от обикновеното мюсли, а добрата новина е, че за нула време може да си приготвите закуската у дома. Рецептата за гранола е повече от лесна и дава възможност за импровизации и експерименти.
За 8 порции, ще са ви необходими:
200 грама овесени ядки
50 грама суров лешник
50 грама суров бадем
3 с.л. ленено семе
75 грама стафиди
75 грама сушени червени боровинки
50 грама кокосови стърготини
1 кафена чаша мед или кленов сироп по ваш избор
1/2 кафена чаша разтопено кокосово масло
1/2 кафена чаша вода
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 190 градуса. Докато загрява, нарежете на едро лешниците и бадемите и смесете всички сухи съставки без сушените плодове и кокосовите стърготини. Отделно загрейте леко меда и към него добавете кокосовото масло и водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. В купата със сухите съставки изсипете течността и разбъркайте добре така, че да полепне от сладката течност по всички съставки.
Върху тава, покрита с хартия за печене, разпределете сместа равномерно и сложете във вече загрятата фурна. Печете около 20 минути като на всеки 4-5 минути сместа се разбърква. Извадете тавата при готовност и оставете настрана докато изстине. След това добавете стърготините, стафидите и боровинките и вашата гранола вече е готова.
Съхранявайте я на сухо място в буркан например. Можете да я похапвате с кисело или прясно мляко. Аранжирайте със сезонни плодове.
Като идея - можете да сменяте съставките. Да използвате други любими сушени плодове, да слагате и пшенични ядки, да избегнете кокосовите стърготини и масло като замените с олио - варианти безброй, точно колкото различни вкусове имаме хората.
Четете още:
Кухненските уреди, които ще ви накарат да закусвате
Учени изясниха ползата от закуската
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!