М ного изследователи смятат, че черната сол е най-полезна за здравето. Тя съдържа много полезни вещества и микроелементи, а също така има благоприятно въздействие върху храносмилането и стомашно-чревния тракт.
Изследване: Трапезната сол може да се използва при рециклирането на пластмасови отпадъци
Обикновената трапезна сол се смята за вредна, установи Public News Service.
Цветът на черната сол се обяснява с факта, че там, където се добива, има много сероводород. Такава сол се продава в суров вид. Най-често жителите купуват обикновена трапезна сол, която е предварително почистена и по този начин губи всички полезни вещества.
Не е само подправка! 20 неочаквани употреби на солта (СНИМКИ)
В такава сол се добавят изпарители на влагата и избелващи вещества, затова експертите съветват да не се злоупотребява с нея. Йодираната сол се различава от трапезната по това, че е обогатена с калиев йодид, който се предписва при недостиг на йод в организма. При термична обработка обаче такава сол губи полезните си свойства и се превръща в обикновена сол.
Един грам сол е разликата между живота и смъртта
Морската сол се счита за полезна поради съдържанието на магнезий, калий и сулфати. В нея обаче има хлориди и натрий, а съдържанието на йод е много ниско, така че тя няма да помогне за предотвратяване на йодния дефицит. Хималайската или розовата сол съдържа натрий, калий, калций, магнезий и флуорид. Розовата сол често се използва в козметиката.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!