М асово хората смятат, че няма плод, който да вреди на здравето. Въпреки това някои плодове съдържат много захар и консумацията им трябва да бъде ограничена. Диетолози разкриха с консумацията на кои три плода, не бива да се злоупотребява, пише изданието She Finds.
Банани
Бананите са един от най-популярните плодове в списъка на здравословните храни. Те са удобен вариант за бърза закуска, а много хора са свикнали да ги ядат и сутрин. Диетологът Ан Облигар обяснява, че прекомерната консумация на банани се отразява на нивата на кръвната захар. ''Когато тя спадне рязко, желанието за храна се увеличава драстично и ви се иска да се отдадете на нездравословна храна. Бананите дават усещане за ситост, но високото съдържание на захар може да предизвика глад много бързо'', обяснява диетологът.
Като алтернатива д-р Махмуд Абделазиз казва, че може да редуцирате количеството банани, което консумирате. "Добре е да изберете плодове, които са богати на антиоксиданти и имат нисък гликемичен индекс. Яденето на горски плодове води до бавно и постоянно повишаване на нивата на кръвната захар'', посочва лекарят.
Грозде
Гроздето, както и бананите, съдържат естествени захари. Проблемът се крие най-вече в количеството, в което хората ги консумират.
Според Абделазиз е лесно да се превиши дневната доза захар с консумацията на грозде. ''Гроздето има висок гликемичен индекс, което води до повишаване на нивата на глюкозата'', обяснява лекарят. Вместо грозде експертът съветва да се ядат ябълки и круши. По думите му е добре тези плодове да се комбинират с подходящ източник на протеини, за да останете сити за дълго време.
Ананас
Този тропически плод, богат на хранителни вещества и изпълнен с антиоксиданти, също е с високо съдържание на захар. Въпреки че ананасът е богат на витамин С и манган, преяждането с него може да доведе до рязко покачване на захарта и потенциално наддаване на тегло, отбелязва Абделазиз.
Чудесен заместител на ананаса е кивито, пъпешът или динята. Те съдържат витамини и минерали, които оказват по-малко влияние върху нивата на захарта.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!