М илиарди хора по света редовно постят, за да отслабнат или по религиозни причини, но досега пълните биологични последици от продължителното ограничаване на калориите остават слабо разбрани. Гладни за данни, до които да се докоснат, изследователите вече са анализирали системните промени, които се случват в множество органи по време на дълги периоди без храна, разкривайки както положителни, така и отрицателни въздействия върху здравето.
Авторите на изследването набрали 12 здрави доброволци, за да участват в седемдневно гладуване. През това време им е било позволено да пият вода, но не са могли да консумират никаква храна. Участниците били внимателно наблюдавани през целия този период, като изследователите измервали промените в около 3000 различни кръвни протеина на дневна база.
This Is What Happens To The Body After Seven Days Without Foodhttps://t.co/qi6E0PGoaV
— IFLScience (@IFLScience) March 2, 2024
Обобщавайки констатациите си, авторите на изследването съобщават, че телата на доброволците променили енергийните си източници през първите няколко дни от гладуването и започнали да изгарят натрупаните мазнини, а не глюкоза. В резултат на това участниците загубили средно по 5,7 килограма през седмицата и запазили това тегло дори след като започнали да се хранят отново.
Изненадващо, обаче, изследователите не са отбелязали големи промени в нивата на кръвния протеин през първите няколко дни от гладуването. Тази ситуация обаче се променила драматично след третия ден, тъй като стотици съединения с огромно въздействие върху здравето започнали да имат значителни колебания.
Чрез кръстосано съпоставяне на техните открития с генетични изследвания, свързващи тези различни протеини с различни заболявания, авторите на изследването успели да оценят последиците за здравето на 212 плазмени съединения, които се променили по време на гладуването.
Например, те открили, че въздържането от храна за повече от три дни води до намаляване на плазмените нива на протеин 70, свързан с превключване (SWAP70). Тъй като по-ниските нива на този маркер са свързани с намален риск от ревматоиден артрит (RA), изследователите спекулират, че това откритие „може да даде поне частично обяснение за облекчаването на болката при пациенти с RA по време на продължително гладуване“.
Също така в менюто бил и протеин, наречен хипоксия, регулиран нагоре 1 (HYOU1), който се свързва с коронарна артериална болест. По време на гладуването нивата на това съединение спадат, което предполага, че продължителните периоди без храна могат да имат благоприятно въздействие върху здравето на сърцето.
Study identifies multi-organ response to seven days without food@xpress_medicalhttps://t.co/GxUuGnCT8r@QMUL
— Anon.org (@Anonorg2) March 2, 2024
В същото време изследователите идентифицирали няколко отрицателни последици за здравето, свързани с гладуването. Например, те наблюдавали повишаване на коагулационния фактор XI, като по този начин потенциално се повишава риска от тромбоза.
„За първи път можем да видим какво се случва на молекулярно ниво в тялото, когато постим“, каза авторът на изследването Клаудия Лангенберг. „Нашите резултати предоставят доказателства за ползите за здравето от гладуването извън загубата на тегло, но те бяха видими едва след три дни пълно ограничаване на калориите – по-късно, отколкото смятахме преди.“
Изследването е публикувано в списанието Nature Metabolism.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!