А вокадото е богато на витамини, минерали и здравословни мазнини, поради което се консумира все повече ежедневно и се включва в различни диети. Въпреки това, яденето му всеки ден в преувеличени количества може да причини известни проблеми.
Много диетолози възхваляват ползите за здравето от авокадото. То би могло да насърчи функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, освен че е много засищащо.
Салати с авокадо, от които ще си оближете пръстите
Консумацията на авокадо може да намали риска от различни сърдечно-съдови заболявания, като коронарна болест на сърцето. Това също би намалило шансовете за развитие на диабет, рак на простатата и катаракта.
От друга страна, маслото от авокадо, подобно на зехтина, е богато на мононенаситени мастни киселини. Те са ефективни при намаляване на рисковете, свързани с повишен общ холестерол.
Високото съдържание на мазнини в авокадото обаче може да доведе до превишаване на препоръчителните дневни количества. Ежедневната консумация е полезна, стига тя да бъде умерена и съобразена с индивидуалните калорични нужди.
Авокадото несъмнено има много ползи за здравето на храносмилателната система, тъй като помага да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар. Излишъкът обаче може да доведе до превишаване на препоръчителните за деня калории и това от своя страна да доведе до наддаване на тегло.
Това е храна, която е много вкусна, така че някои хора могат да бъдат изкушени от нея и да прекалят, което да допринесе за натрупване на излишни килограми. Авокадото има почти два пъти повече калории от бананите и три пъти повече от ябълките и крушите.
То е източник на витамин Е, който помага за поддържане здравето на кожата и намаляване на преждевременното стареене. Също така съдържа антиоксиданти, като лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите и могат да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания.
Много специалисти ограничават препоръчителния дневен прием до една пета от плода, тоест около 30 грама. От съществено значение е авокадото да бъде включено в балансирана диета.
В края на краищата консумацията на този плод носи множество ползи за здравето, като същевременно може да се комбинира по различни начини и по различно време на деня.
Нито една храна не е достатъчна сама по себе си, за да осигури пълноценно хранене.
Авокадото е плод с голяма гъвкавост в кухнята. Може да се интегрира в закуска, обяд и вечеря. Доста често срещано е като дип (гуакамоле), като съставка в салати и като гарнитура на препечен хляб:
- Салати: комбинира се много добре със съставки като домати, яйца, нахут и някои риби (сьомга или скариди). Пригответе рецепта с пилешки гърди, маруля, чери домати, кориандър и лимонов сок.
- Бургери: Смесете сварена киноа, лук, авокадо, чесън, галета и черен пипер, за да оформите веган бургери.
- Закуска: Обикновено се намазва върху препечен хляб, когато се консумира за закуска. Може да се добави върху слой крема сирене.
- Сос за паста: Възможно е също така да се смеси в блендер с прясно сирене, лук, чесън, зелени люти чушки, кориандър, домати и зехтин, за да се получи идеален сос за паста.
Още от автора:
Гладни за вкусове: 10 страни по света, в които хората ядат най-много
5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес
3 модерни диети, които специалистите не препоръчват
Защо всъщност се страхуваме от смъртта?
От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново
Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си
Шест знака, че отхвърляш женската си енергия
Трикове, с които да накараме малко дете да се храни
Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого
Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!