М нозина смятат изворната вода за стандарт за чистота и ползи. Години наред хората събират вода от любимите си извори, вярвайки в нейната лечебна сила. Зад тази идилична картина обаче може да се крият сериозни рискове за здравето, особено при постоянна употреба.
Невидима заплаха: Микробиологично замърсяване
Първата и най-честа опасност е микробиологичната. Дори най-чистият на вид източник може да бъде замърсен с бактерии, вируси и паразити.
Откъде идват? Дъждовната вода и разтопения сняг, когато се просмукват през почвата, могат да събират животински отпадъци (диви и домашни), отпадъчни води от помийни ями или повредени канали и остатъци от торове от нивите.
Какви могат да бъдат последствията?
Най-често това са чревни инфекции, причинени от бактерии като E. coli, Salmonella, Campylobacter или паразити като Giardia или Cryptosporidium. Симптомите включват диария, гадене, повръщане, коремна болка и дехидратация. В някои случаи могат да се развият по-сериозни усложнения, особено при деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Възможно е заразяване с вирусен хепатит А или ротавирусна инфекция.
Опасността от изворна вода
Освен микроби, изворната вода може да съдържа вредни химикали, които нямат вкус и мирис, но се натрупват в тялото, причинявайки хронични заболявания.
Нитрати и нитрити
Те навлизат във водата главно от селскостопански торове и канализационни води. Излишъкът им е особено опасен за кърмачета (риск от метхемоглобинемия) и може да увеличи риска от развитие на някои видове рак при възрастни при продължителна употреба.
Пестициди
Те се използват за борба с вредители и болести по растенията и могат да проникнат в подпочвените води. Имат токсичен ефект върху нервната, ендокринната и репродуктивната система.
Тежки метали
Оловото, арсенът, кадмият и живакът могат да попаднат във водата от промишлени емисии, стари сметища или дори да се разтворят от скалите. Те се натрупват в органи и тъкани, засягайки бъбреците, черния дроб, нервната система и костната тъкан.
Други промишлени замърсители
Остатъци от петролни продукти, разтворители и други химикали също могат да попаднат в изворна вода поради инциденти или небрежно управление на отпадъците.
За разлика от чешмяната вода, която се подлага на многостепенно пречистване и редовен контрол на качеството, съставът на водата в извора може да варира значително в зависимост от сезона, времето (дъжд, суша) и човешката дейност наблизо. Днес водата може да е относително чиста, но утре може да съдържа опасни концентрации на замърсители. Никой не гарантира неговото стабилно качество и безопасност.
Каква вода трябва да пиете и как да се предпазите?
Постоянното пиене на непроверена изворна вода е игра на руска рулетка със здравето ви, предупреждават специалисти. Докато краткосрочната употреба може да няма незабавен ефект, редовната консумация значително увеличава рисковете.
Тествайте водата
Ако все пак решите да пиете вода от определен източник, редовно (поне веднъж на сезон) я проверявайте в сертифицирана лаборатория, като проверявате както микробиологични, така и химични параметри.
Преваряване
Убива повечето бактерии, вируси и паразити, но не отстранява химически замърсители.
Филтриране
Някои домакински филтри могат частично да пречистват водата, но тяхната ефективност зависи от вида на филтъра и естеството на замърсяването. Нито един филтър не е универсален.
Най-безопасният вариант: За ежедневно пиене е по-безопасно да използвате вода с гарантирано качество – бутилирана от доверени производители или пречистена чешмяна вода.
Текстът е подготвен с цел предоставяне на информация и не представлява мнение или препоръка.