0

Н а 10 септември 1993 г. беше премиерата на сериал, който имаше огромно влияние върху поп културата и дори живота на хората. Това шоу бе "Досиетата Х", научно-фантастична драма за агенти от ФБР, което разрешава паранормални мистерии. Главните герои на сериала, Фокс Мълдър и Дана Скъли, бяха динамична двойка: той експерт по престъпниците и вярващ в конспирации, тя лекар със стоичен, аналитичен ум. По-специално Скъли създаде голяма база от фенове и се оказа ключова в актуализирането на представянето на жените на екрана.

Терминът „Ефектът на Скъли“ дори беше въведен в чест на наследството на героинята във връзка с жените в STEM (обучение, фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика).

В тази статия ще разгледаме значението на "Ефектът Скъли", защо представянето на STEM в медиите има значение и кои женски герои във филма и телевизията вдъхновяват следващото поколение момичета да следват STEM. 

  • Какво представлява ефектът Скъли? 

„Ефектът Скъли“ се отнася за това как Дана Скъли вдъхнови поколение жени да навлязат в областта на STEM. Изиграна от Джилиан Андерсън, Скъли стана известно име през 90-те години след огромната популярност на "Досиетата Х". Героинята, лекар и агент на ФБР, беше известна с огромните си познания, отлични разсъждения и дедукция, увереност и смелост. Тя беше и една от първите водещи роли в най-гледаното шоу, представящо жена в STEM. Както се оказва, нейната героиня също е била изключително влиятелна за зрителките. 

Според доклада за "Ефектът Скъли", изготвен от Института "Джина Дейвис" за пола в медиите през 2018 г., 63% от жените, работещи в STEM, които са израснали по време на излъчването на шоуто, цитират Скъли като модел за подражание и казват, че тя „е увеличила увереността си, за да се отличи в професия, доминирана от мъже.“

Джилиан Андерсън също така заяви, че шоуто е получило значително количество писма от фенки, които казват, че са попаднали в теми, свързани със STEM, благодарение на Скъли. Въпреки че кариерите в STEM все още се държат непропорционално от мъже, силният и многоизмерен характер на Скъли помогна да насърчи поколение млади жени да последват нейните стъпки. 

  • Значението на представянето в медиите и STEM (обучение, фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика)

Ако децата постоянно виждат изображения на мъже учени, лекари, инженери и математици, те ще започнат да възприемат това като нормално. Резултатът е, че момчетата ще се почувстват овластени да преследват тези области, докато момичетата ще почувстват, че тези кариери не са за тях. Следователно медийните представяния на всички полове, които успяват в областите на STEM, могат да се противопоставят и в крайна сметка да разрушат остарелите стереотипи. Само Скъли е доказателство за това.   

Представянето е особено важно в медиите за деца: филмите и телевизионните предавания играят роля в оформянето на възгледите за света и/или засилват, или предизвикват пристрастия. Проучване от 2021 г. установи, че само 37% от героите в STEM полетата в американските медии за деца са жени и само 7,5% са роли, изобразяващи водещи женски роли.

„Когато момичетата в годините на израстването си не виждат женски герои на екрана като биохимици, разработчици на софтуер, инженери или статистици, те са по-малко склонни да си представят или да следват тези кариерни пътеки за себе си“, казва актьорът и активист Джина Дейвис.

  • Кой може да бъде следващата Скъли? 

Макар че „Досиетата Х“ имаше рестартиране през последното десетилетие, той вече няма културното въздействие, което имаше преди. Това означава, че има възможност други женски герои в STEM да поемат факела от Скъли. Ето някои от кандидатите, които вдъхновяват следващото поколение момичета да следват и да се придържат към образование и кариера в STEM.  

  • Шури, "Черната пантера"

Тийнейджърката от "Черната пантера" в едноименния франчайз на Marvel, Шури е технологично чудо. Използвайки знанията и ресурсите си, Шури е разработила много от иновациите в измисления африкански щат Уаканда: от нейните ръкавици от вибраниум, които са полезни в битка, до емблематичния костюм на Черната пантера, който може да използва кинетичната енергия, за да създаде мощна сила. Само на шестнадесет, Шури е описана от продуцентите на Marvel като „най-умният човек на света“.  

  • Вайълет Бодлер, "Поредица от нещастни събития" 

Вайълет Бодлер, едно от главните действащи лица в сериала „Поредица от нещастни събития“ (по книгите на Лемъни Сникет), е известна със своята изобретателност и умни изобретения. Нейната способност да създава функционални устройства от всичко, което е наблизо – като превръщането на електрически контакт, щипка и сапун във функционална ключалка – постоянно помага на нея и нейните братя и сестри сираци да излизат от несигурни ситуации и да избягат от злия граф Олаф. 

  • Д-р Джейн Фостър, Marvel

Marvel е дом на друга вдъхновяваща жена в STEM: д-р Джейн Фостър. Появявайки се за първи път в "Тор", Фостър е плодовит астрофизик, който помага да се отвори портал към вселената на Тор.

В "Thor: Love and Thunder" от 2022 г. д-р Фостър поема още по-централна роля, пътувайки до света на Тор и сама по себе си се превръща в супергерой. Д-р Фостър се играе от актрисата Натали Портман, която разбира значението на произхода на нейния герой от STEM. Тя каза пред LA Times: „Каква страхотна възможност в един много голям филм, който ще бъде гледан от много хора, да има жена като учен.“  

  • Рей, "Междузвездни войни"

Въпреки че не е получила официално обучение по инженерство на своята пустинна родна планета Джаку, Рей е придобила много умения през годините. Не само, че начинаещият джедай може умело да съблича части от стари космически кораби, тя също така поправя двигатели и е изключителен пилот. Струва си да се спомене и значението на водещата роля на Рей във франчайза „Междузвездни войни“: тя не само е главният герой на „Силата се пробужда“, „Последните джедаи“ и „Възходът на Скайуокър“, но и ще участва в предстоящия филм за това как възстановява Ордена на джедаите. 

  • Барби 

Барби се е превърнала в много повече от обикновена модна кукла. От изобретяването си през 1959 г. Барби е поела много роли: била е лекар, инженер, пилот и дори астронавт. Миналата година производителят на кукли Барби Mattel дори направи седем единствени по рода си кукли, вдъхновени от жените лидери в STEM, за да запознае младите момичета с модели за подражание в реалния живот. Неотдавнашният филм "Барби" също подчерта неравенството между половете в STEM и други области по достъпен начин.   

  • Равенство между половете в STEM 

Въпреки че днес в медиите има силни женски образи от STEM, всъщност може да има много повече. Тези герои, заедно с истинските жени в STEM, които всеки ден преодоляват бариерите и правят нововъведения, дават възможност на младите момичета да преследват собствените си мечти в науката. С добро представяне в медиите и насърчаване в класната стая и у дома, младите момичета преодоляват препятствията, които са ги обезкуражили от кариери в STEM. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22:00: - Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз? 23:45: - Разбира се, че ти!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво става в САЩ - щат вкара Библията в училищата

Какво става в САЩ - щат вкара Библията в училищата

Свят Преди 14 минути

Правилото ще важи за уроците за всички ученици от щатските училища

РС Македония: Не нарушаваме Преспанското споразумение

РС Македония: Не нарушаваме Преспанското споразумение

Свят Преди 33 минути

Скопие: Трябва да се вземат предвид и задълженията на съседна Гърция

Спират информационния портал за COVID-19

Спират информационния портал за COVID-19

България Преди 2 часа

Докладването на случаите на COVID-19 ще се извършва по рутинния ред

Българите са близо три пъти повече от македонците в Албания

Българите са близо три пъти повече от македонците в Албания

Свят Преди 3 часа

Като етнически българи в Албания са се определили 7057 души

Иранците гласуват за президент с ограничен избор

Иранците гласуват за президент с ограничен избор

Свят Преди 3 часа

Aятолах Али Хаменей: Високата избирателна активност е категорична необходимост

.

"Много забавно": Китай се подигра на президентския дебат в САЩ

Свят Преди 3 часа

"Лични нападки, замъглена памет, взаимно подиграване... този дебат беше много забавен за много китайци"

Селин Дион дари $2 млн на болница, която изследва Синдрома на скования човек

Селин Дион дари $2 млн на болница, която изследва Синдрома на скования човек

Свят Преди 3 часа

Селин Дион насочва средствата си към намирането на лечение за заболяването си

Румъния даде зелена светлина за ферибота Русе-Гюргево

Румъния даде зелена светлина за ферибота Русе-Гюргево

България Преди 3 часа

Най-малко 200 тира в денонощие ще могат да бъдат превозвани в една посока

ЕС излиза от Договора за Енергийната харта

ЕС излиза от Договора за Енергийната харта

Свят Преди 4 часа

Договорът за Енергийната харта беше подписан през 1994 г.

Животът ни през лятото и зимата: Как един мобилен климатик решава проблемите с комфорта през всеки сезон

Животът ни през лятото и зимата: Как един мобилен климатик решава проблемите с комфорта през всеки сезон

Любопитно Преди 4 часа

У дома, на работното място – винаги ни влияят температурните промени през различните сезони

<p>&quot;Човечеството повиши залозите си в смъртоносната&nbsp;игра на ядрен покер&quot;</p>

250 милиона долара на ден: Глобалният скок на разходите за ядрени оръжия през 2023г.

Свят Преди 4 часа

ICAN: Неприемливо неправилно разпределение на обществените средства

МС за Срещата на върха на НАТО: България ще потвърди подкрепата си за Украйна

МС за Срещата на върха на НАТО: България ще потвърди подкрепата си за Украйна

България Преди 5 часа

Позицията е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание, посочват от МС

Мрачна прогноза: Изгледите за отношенията между ЕС и Русия са лоши

Мрачна прогноза: Изгледите за отношенията между ЕС и Русия са лоши

Свят Преди 5 часа

Това заяви говорителят на руския президент

Руски петролен резервоар е атакуван от украински дронове, избухнал е пожар

Руски петролен резервоар е атакуван от украински дронове, избухнал е пожар

Свят Преди 5 часа

Няма пострадали, каза губернаторът на Тамбовска област Максим Егоров

<p>Опасната стратегия на Макрон</p>

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Свят Преди 5 часа

Крайната десница ще спечели предстоящия вот, но няма да разполага с абсолютно мнозинство в парламента, прогнозират експерти