В сички сме наясно с важността на това да се храним здравословно и да избягваме преработените храни. За жалост обаче хранителната индустрия прави всичко възможно, за да направи тези забранени продукти вкусни и пристрастяващи.
Това реално погледнато не са истински храни, а по-скоро промишлено произведени годни за консумация продукти, които се получават от вещества, извлечени от други храни и суровини като захари, мазнини, сол, подсладители, подобрители на вкуса и други.
Личната отговорност към това да се стремим да водим здравословен начин на живот е необходима на всички. Ние сме ви подготвили няколко съвета, които могат да ви бъдат от голяма помощ в този процес.
Нека разберем повече за това как да избягваме ултрапреработените храни:
За да избегнете (или поне да намалите) консумацията на свръхпреработени храни, първата мярка е да дадете приоритет на приема на непреработени или минимално преработени храни. Те трябва да бъдат в основата на диетата, тъй като осигуряват микроелементите и макроелементите, от които тялото се нуждае.
За да обобщим, в тази група намираме следните опции:
- Плодове и зеленчуци
- Йогурт
- Билки и подправки
- Меса, риба и яйца
- Бобови растения (боб, леща, грах и др.)
- Ядки и семена (без добавена сол или мазнини)
- Пълнозърнести храни (овес, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, ечемик, киноа и др.)
Най-добре е да базирате диетата си на пропорция от 90% истинска храна и само 10% ултрапреработена. Въпреки че това правило може да е трудно за прилагане в началото, има други стратегии, които помагат:
Ограничете закупуването на ултра преработени храни
За да избегнете изкушението да ги консумирате, най-добре е да не ги държите в килера или хладилника си. Вместо това изберете истинска храна и опитайте нови рецепти.
Четете етикетите на храните
Това е най-добрият начин да разпознаете дали продуктите са ултра преработени. Не забравяйте, че те обикновено имат между 5 и повече добавки. Това важи включително за високопротеинови, безглутенови или нискокалорични храни. Тези етикети не са синоним на здравословно.
Дайте приоритет на консумацията на здравословни напитки
Вместо газирани напитки, сокове и други подобни, опитайте да увеличите приема на вода, билкови чайове, компоти, както и други здравословни опции.
Подправяйте с билки и подправки
Джинджифил, куркума, дафинов лист, мащерка, риган, розмарин и др. помагат за подобряване на вкуса на ястията. Използвайте ги вместо сол и изкуствени подправки.
Избягвайте предварително сготвени храни
Въпреки че предлагат опция за бърза храна, те обикновено се основават на ултрапреработени съставки. Изберете да приготвяте сами ястията си с пресни и натурални храни.
Има достатъчно изследвания, които потвърждават, че консумацията на ултрапреработени храни може да повлияе на здравето по много начини. И все пак пълното им премахване от диетата е предизвикателство.
За голямо съжаление те заемат значителна част от рафтовете в супермаркетите, евтини са и са част от рецепти и продукти за ежедневна консумация. Най-добрият начин да ограничите приема им е да дадете приоритет на храните, които са естествени или са претърпели минимална обработка.
Също така си струва да прекарвате време в четене на етикети и приготвяне на храна у дома. При правилно планиране е възможно да се избегне присъствието на тези храни в диетата, доколкото е възможно.
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!