Т рябва да се чудите как хората първоначално са открили как да ядат някои храни, които днес са любими. Растението маниока е токсично, ако не се обработва внимателно на няколко етапа. Киселото мляко е основно старо мляко, което е престояло известно време и е заразено с бактерии. А кой е открил, че пуканките могат да бъдат препечено и вкусно лакомство?
Този вид хранителни загадки са доста трудни за разрешаване. Археологията разчита на солидни останки, за да разбере какво се е случило в миналото, особено за хората, които не са използвали никакъв вид писменост. За съжаление повечето неща, които хората традиционно са използвали, направени от дърво, животински материали или плат, се разлагат доста бързо и археолози като мен никога не ги намират.
How popcorn was discovered nearly 7,000 years ago https://t.co/UGMlm7aLCc
— Live Science (@LiveScience) July 4, 2024
Имаме много доказателства за твърди неща, като керамика и каменни инструменти, но по-меки неща - като остатъци от храна - се намират много по-трудно. Понякога имаме късмет, ако по-меките неща са намерени на много сухи места, които ги запазват. Освен това, ако нещата са изгорени, те могат да се запазят много дълго време.
Предци на царевицата
За щастие царевицата има някои твърди части, като например обвивката на зърното. Това са парченцата на дъното на купата с пуканки, които попадат в зъбите ви. И тъй като царевицата трябва да се нагрее, за да стане годна за консумация, понякога тя се изгаря и археолозите намират доказателства за това. Най-интересното от всичко е, че някои растения, включително царевицата, съдържат малки, подобни на скали фрагменти, наречени фитолити, които могат да се запазят в продължение на хиляди години.
Учените са почти сигурни, че знаят на колко години е царевицата. Знаем, че царевицата вероятно е била отглеждана за първи път от индианците в днешно Мексико. Първите земеделци там са опитомили царевицата от вид трева, наречена теосинте.
Преди да започнат да се занимават със земеделие, хората са събирали диворастящи теосинте и са яли семената, които са съдържали много нишесте - въглехидрат, какъвто има в хляба или макаронените изделия. Те избирали теосинте с най-големите семена и накрая започнали да ги плевят и засаждат. С течение на времето дивото растение се превърнало в нещо подобно на това, което днес наричаме царевица. Можете да различите царевицата от теосинте по по-големите зърна.
Има данни за отглеждане на царевица в сухи пещери в Мексико още преди 9000 години. Оттам отглеждането на царевица се разпространява в Северна и Южна Америка.
Царевица за пукане, консервирана храна
По-трудно е да се установи кога хората са започнали да правят пуканки. Съществуват няколко вида царевица, повечето от които се пукат при нагряване, но от един сорт, който всъщност се нарича "пуканки", се получават най-добрите пуканки. Учените са открили фитолити от Перу, както и обгорели зърна, от този вид "пукаща" царевица още преди 6700 години.
Можете да си представите, че избухването на царевични зърна е било открито случайно. Вероятно малко царевица е попаднала в огъня за готвене и всеки, който е бил наблизо, е разбрал, че това е нов удобен начин за приготвяне на храната. Царевичните зърна издържали дълго време и били лесни за приготвяне.
Древните пуканки вероятно не са приличали много на закуската, която можете да хапнете в киното днес. Вероятно не е имало сол и определено не е имало масло, тъй като в Америка все още не е имало крави за доене. Вероятно не са се сервирали горещи и вероятно са били доста дъвчащи в сравнение с варианта, с който сте свикнали днес.
Невъзможно е да се знае точно защо или как са били изобретени пуканките, но предполагам, че това е бил хитър начин да се запази ядивното нишесте в царевицата, като се отървем от малкото количество вода във всяко зърно, което би го направило по-податливо на разваляне. Пукането на царевицата се дължи на нагрятата вода в зърното, която се отделя под формата на пара. Така пуканата царевица може да издържи дълго време. Това, което днес смятате за вкусна закуска, вероятно е започнало като полезен начин за запазване и съхранение на храна.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!