П ознавайки неблагоприятните ефекти на бялата захар и изкуствените подсладители, е предпоръчително да включите други натурални алтернативи, които да използвате у дома. Това ще има много благоприятни ефекти както върху вашето здраве, така и върху фигурата ви.
Съветваме ви да опитате да замените захарта с някой от тези варианти:
1. Кокосова захар
Произлиза от кокосовата палма и е много използвана в ориенталската кухня, особено в Индонезия. Сокът се извлича от цветовете и след това се пари на огън, докато цветът не се промени и не стане кафяв. Този продукт, който съдържа 392 калории на 100 грама, има вкус на карамел, освен че съдържа витамини, минерали и аминокиселини.
Много лесно се намира в магазините за здравословни храни, а консистенцията е подобна на тази на кафявата захар, така че може да се добавя с лъжица към различни чайове, кафе и сладкиши.
2. Сироп от рожков
Рожков обикновено се използва за приготвяне на брашно, подобно на какао. Извлеченият от него сироп пък е идеален за заместител на захарта.
Тъй като е по-нов подсладител, той е по-малко популярен от кокосовата захар, но е възможно да се намери в някои магазини. С 232 калории на 100 грама, това е един от най-добрите естествени заместители на захарта, тъй като съдържа витамини, фибри и нисък гликемичен индекс. Все пак трябва да вземем предвид неговия силно сладък вкус, който може да не е подходящ за определени ястия или напитки.
Предлага се в буркани (подобно на мед) и една супена лъжица е еквивалентна на четири грама захар. Освен това има достъпна цена в сравнение с други заместители.
3. Еритритол
Това е полиалкохол, който се получава от ферментацията на захари, присъстващи в различни плодове. Подходящ е за хора с диабет, благодарение на нулевия си гликемичен индекс и е перфектен заместител на бялата захар в десерти, напитки и сладкиши.
Въпреки че не всички супермаркети го продават, той може да бъде открит в почти всеки магазин за здравословни храни. Предлага се под формата на прах и една супена лъжица захар е еквивалентна на 1,3 еритритол.
От друга страна, съдържа много малко (почти нулеви) калории, така че не допринася за усещането за ситост.
4. Сироп от якон
Този сироп има деликатен, леко карамелен вкус. Използва се вместо захар в рецепти за сурови десерти, печива, шейкове или за топинг на любимите ви смутита, сладоледи и сладкиши. Има приятен, сладък вкус, който наподобява плодовия вкус на пъпеш с карамелен завършек.
Яконът е растение, което най-често може да се срещне високо в Андите. Извлеченият от него сироп е естествен подсладител с пробиотичен ефект. Вкусът може да се сравни със стафиди и карамелизирана захар.
5. Сироп от агаве
Сиропът от агаве се използва при овкусяване на зърнени култури, хляб, различни десерти, палачинки, желета, конфитюри, бонбони, кисело мляко, протеинови барове, кафе, чай, както и други сладки напитки.
Агавето има месести листа, които са разположени едно спрямо друго като розетка. За да се извлече сладкият нектар, от сърцевината на растението се извлича сок, който в последствие се филтрира. Често се използва като подсладител за чай и кафе.
Още от автора:
Как да станете майстори в целувките
Това е много важно при флирт: Как да използваме езика на тялото
Игра за нови двойки: 45 въпроса, които да си зададете един на друг
Три предимства и два недостатъка на случайния секс
Най-често срещаните мъжки грешки в секса
Липсата на секс: Какво се случва с женското тяло
Добър любовник е? Как да разберем още преди да стигнем до спалнята
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!