К ак да си приготвим вкусен шаран за Никулден, ето рецептата в няколко лесни стъпки:
Съставки:
- 1 шаран (около 1-1,5 кг)
- 2-3 лимона
- 2 скилидки чесън
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 1 чаена чаша бяло вино
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за сервиране
Никулден е! Традиции, поверия и обичаи за празника
Начин на приготвяне:
1. Почистете шарана от люспи и внимателно извадете вътрешностите. Измийте го добре под течаща вода и подсушете с кухненска хартия.
2. Нарежете лимоните на тънки филийки и нарежете лука и моркова на ситно.
3. Нарежете чесъна на ситно.
4. В голяма тава или съд за печене, поставете шарана и посолете и поръсете с черен пипер от вътрешната и външната страна.
5. Напълнете шарана с нарязаните лимони, лук, морков и чесън.
6. Полейте шарана със зехтина и бялото вино.
7. Покрийте тавата с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 30-40 минути.
8. След като шаранът е готов, отстранете фолиото и го върнете във фурната за още 5-10 минути, за да се запече малко отгоре.
9. Извадете шарана от фурната и го сервирайте на поднос, гарниран с пресен магданоз.
Поднесете шарана топъл като основно ястие за Никулден, заедно със свежа зелена салата и картофи на пара. Приятен апетит!
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!