С лед коледните и новогодишните празници обикновено постепенно започваме да гледаме напред към лятната ваканция.
Макар и да изглежда все още далеч, тя съвсем скоро ще се зададе от ъгъла.
Повечето хора се сещат в последния момент преди да заминат за море, че искат да поработят върху фигурата си, но обикновено е прекалено късно и няма достатъчно време за това.
Ето защо е най-добре да започнете от рано или най-добре, да се поддържате във форма постоянно.
Днес ще ви дадем съвети за това как да готвите по-здравословни и не толкова тежки ястия, които ще ви помогнат да сте винаги в добра форма.
По-малко сол, повече ароматни подправки
Наричат ги фин ерб – смес от подправки, често употребявана в средиземноморската кухня. Съдържанието ѝ включва: магданоз, див лук, естрагон, керевиз. Срещат се и смеси с други подправки.
Подправките добавят вкус на ястията ни без да добавят калории към тях. Употребата им освен това помага и за ограничаване на консумацията на сол.
Зеленчуци за сочност
Ако приготвяте риба или месо на фурна, е изключително добра идея да ги готвите върху едно канапе от зеленчуци.
Не само ще имате една здравословна добавка към ястието ви, но и повишените нива на вода в зеленчуците ще направят месото или рибите много по-сочни и апетитни.
Салатите
Салатите не са никак скучни. Стига да развихрите въображението си и да се възползват от сезонните и консервирани продуктите, може да създадете невероятно разнообразни и здравословни салати, които да споделите с цялото семейство.
Недейте да се ограничавате само в сезонните зеленчуци.
Добавете нахут, леща, боб или тофу, ако сте вегетарианци. Ако не сте, съвсем спокойно можете да добавите сварено яйце към салатата или пък риба от консерва или някакви други морски дарове.
Използвайте зехтин за овкусяване. Ако искате да направите салатата още по-хранителна, така че тя да стане едно основно ястие, добавете пълнозърнест ориз, кускус, киноа или други подобни варива.
Мазнини – да, но здравословни
Хората често пренебрегват тази част, но тя е от ключово значение за поддържането на добра форма. Използвайте максимално рядко слънчогледово олио, масло, маргарин и подобни.
Залагайте по-често на зехтина, и то непреработения.
Набавяйте си полезни мазнини от авокадо, сурови ядки и подобни.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!