Н ово проучване, проведено от изследователи в Penn State Sensory Evaluation Center, разкрива, че съчетаването на чипс с дип (вид сос, който служи като гарнитура към солени или зеленчукови пръчици, солени бисквити, крекери) кара хората да ядат 77% повече калории и с по-бързо темпо, отколкото да ядат само чипс, докато броят на изядените чипсове остава същият.
Средно на хранене участниците консумират 345 калории чипс и дип в сравнение със 195 калории само чипс.
“Най-удивителните констатации от нашето проучване са, че хората не са яли по-малко чипс, когато е имало дип – те са яли същото количество чипс плюс дип Това означава, че добавянето на дип към чипса може значително да увеличи общия енергиен прием, без хората да го осъзнават“, казва Джон Хейс, автор на изследването и професор по хранителни науки в Penn State University.
Интуитивно мнозина биха предположили, че добавянето на нещо като дип към лека закуска ще накара хората да ядат по-малко чипс, за да компенсират.
“Нашето изследване показва, че това не е така с чипса и дипа. Нашите участници са консумирали едно и също количество чипс, независимо дали е имало дип, което води до много по-голям прием на калории, когато е наличен дип“, добавя той.
Следователно, "консумирането на чипс без дип може да помогне на хората да намалят общия си калориен прием", коментира ученият.
Проучването включва 46 възрастни, които са консумирали 70 грама чипс.
Техният прием беше измерен и всяка сесия на хранене беше записана на видео и анализирана, за да се проследи броят на хапките и времето за активно хранене. Авторите на изследването са използвали тези данни, за да оценят различни аспекти на хранителното поведение, като скоростта на хранене и размера на хапката.
Научният асистент Маделин Харпър предполага, че повишената консумация на чипс и дип се дължи на по-големите размери на хапките, станали възможни благодарение на включването на дип.
Тъй като почти един на всеки трима възрастни в Съединените щати е с наднормено тегло и повече от двама на всеки пет са засегнати от затлъстяване, според Националния институт по здравеопазване, изследователи от Penn State Sensory Evaluation Center проучват начини американците да хапват по-интелигентно.
Харпър отбелязва, че проучването е ново, тъй като има ограничени изследвания за това как външни източници влияят върху оралната обработка на солени закуски.
Въпреки че осигурява приблизително една четвърт от дневните калории на повечето хора и е основен източник на енергия в типичната американска диета, леките закуски остават изненадващо недостатъчно проучени, отбеляза Хейс.
Той подчерта, че придобиването на представа за поведението при леки закуски е от съществено значение за справяне с проблемите, свързани с преяждането и затлъстяването.
"Това проучване открива нови пътища за изследване как физическите свойства на храните могат да повлияят на нашето хранително поведение и в крайна сметка на нашия енергиен прием. Ако можем да забавим хората, можем да повлияем на консумацията на енергия, без да се отказваме от удоволствието от храната“, казва Хейс.
Националният институт по храните и земеделието на Министерството на земеделието на САЩ подкрепи това изследване. Пълните резултати от проучването са публикувани в рецензирано списание Food Quality and Preference.
Припомняме и тази галерия от нашия архив:
* Във видеото: Рецептите днес: Хумус от тиквички с оризов чипс и пица от киноа, и спанак
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!