К иселото зеле е продукт, който е ценен със своите вкусови и хранителни свойства от поколения. Но знаете ли, че сокът от кисело зеле има уникален състав, който може да повлияе положително на вашето здраве?
- Защо е полезен сокът от кисело зеле
Подобно на самото кисело зеле, сокът съдържа голям брой полезни бактерии, които поддържат здравето на червата, укрепват имунитета и подобряват храносмилането.
Сокът от кисело зеле е съкровищница от такива витамини като:
- витамин С е в основата на изграждането на имунитета и подпомага регенерацията на тъканите
- витамините от група B (особено B6, B12) са необходими за нервната система и концентрацията
- витамин К е важен за здравето на костите и съсирването на кръвта
- витамин Е е отличен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес.
Също така тази напитка съдържа много минерали (калий, натрий, магнезий и др.), Които регулират водния баланс, подпомагат работата на сърдечно-съдовата система и нервната система. А съдържащата се в сока млечна киселина спомага за нормализиране на киселинността на стомаха, стимулира производството на ензими и подобрява процеса на храносмилане.
В допълнение, редовната консумация на сок от кисело зеле помага за укрепване на имунната система, предпазва тялото от инфекции, а също така помага при загуба на тегло - има ниско съдържание на калории и съдържа диетични фибри, които насърчават бързото засищане и помагат за контролиране на апетита.
Кой се нуждае от сок от кисело зеле?
- Хора с храносмилателни проблеми
Сокът от кисело зеле е богат на пробиотици, които се образуват в процеса на ферментация. Тези полезни бактерии помагат за нормализиране на чревната микрофлора, което насърчава по-доброто храносмилане и намалява симптомите на заболявания като синдром на раздразнените черва или диспепсия.
- За тези, които искат да укрепят имунитета
Пробиотиците в сока поддържат не само храносмилателната система, но и имунитета. Резултатите от изследването, публикувани на сайта на Националната медицинска библиотека на САЩ, показват, че редовната консумация на ферментирали храни помага на организма да се бори по-ефективно с инфекциите.
- Хора с високо ниво на стрес
Хроничният стрес се отразява негативно на червата, а микрофлората от своя страна се отразява на психическото състояние. Яденето на храни, богати на пробиотици, може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на настроението.
- За тези, които имат проблеми с метаболизма
Сокът от кисело зеле съдържа ниско ниво на калории, но е богат на витамини от групи В, С и К, които допринасят за нормализиране на метаболизма. Продуктът е полезен и за хора с диабет, тъй като помага за регулиране нивата на кръвната захар.
Най-добре е сокът да се пие на празен стомах или 30 минути преди хранене. Препоръчителна доза: 100-150 ml на ден (лекарите съветват да започнете с малки порции - 50 ml на ден). Може да се комбинира и с други сокове, за да "омекоти" специфичния и не на всеки приятен вкус. Съхранявайте сока в хладилник, но не повече от 5-7 дни.
Бременни и кърмещи жени, както и хипертоници трябва да се консултират с лекар преди да го консумират.
На кого не се препоръчва да пие сок от кисело зеле
Въпреки всички предимства, сокът от кисело зеле има някои противопоказания. Не трябва да се използва в случай на:
- Язви на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като повишената киселинност на сока може да увеличи възпалението.
- Остри бъбречни заболявания, тъй като голямото количество сол може да повлияе негативно на работата на тези органи.
- Индивидуална непоносимост. Ето защо, ако сте алергични към зеле или други компоненти на сока, по-добре е да откажете употребата му.
Ако имате някакви заболявания или съмнения относно употребата на сок от кисело зеле, не забравяйте да се консултирате с лекар.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!