Л идерът в луксозните преживявания при пътуване в Космоса SpaceVIP си партнира с новаторския шеф-готвач Расмус Мунк, известен с кухнята си в Alchemist в Копенхаген, отличен с две звезди от "Мишлен", за да стартира уникално изживяване при хранене на около 30 хиляди метра над морското равнище.
(Във видеото може да научите повече за: SpaceX изпрати празнични лакомства на астронавтите на МКС)
На цена от 495 хил. долара за билет и само с шестима гости на експедиция, шестчасовото пътешествие ще започне от Флорида на борда на космическия кораб Space Perspective's Spaceship Neptune - въглеродно неутрален кораб, който може да се движи над 99% от земната атмосфера.
Introducing a $495k Dining Experience in Space https://t.co/AFKu8Q8rR1
— Elite Search (@elite_search) April 10, 2024
Корабът "Spaceship Neptune", който е един от най-безопасните начини за посещение на Космоса, не изисква обучение или специална екипировка, регулиран е от FAA и бреговата охрана на САЩ и следва насоките на НАСА.
На борда на самолета гостите могат да се възползват от Wi-Fi по време на пътуването, както и от подходяща тоалетна. През огромните прозорци - най-големите, които някога са летели в Космоса - се открива хипнотизираща гледка към планетата отдолу.
Всеки гост ще бъде облечен и в пълен ансамбъл по поръчка на френската модна къща Ogier, която ще създаде тоалети, използвайки авангардни материи, създадени специално за тази експедиция.
По време на уникалното пътуване гостите ще се хранят с меню, специално създадено от Мънк. Както и при менютата му в Alchemist, където той се стреми да разкаже многостранна история за начина, по който вижда света, това меню ще следва характерния му стил "холистична кухня", при който всяко ястие има за цел да предизвика разговор за планетата и връзката ни с нея.
За това кулинарно потапяне Мънк разглежда ролята на космическите изследвания през последните 60 години от човешката история, въздействието им върху обществото и признателността към Земята, която тези пътувания разпалват.
"Куполната главна трапезария на Alchemist черпи директно вдъхновение от страхопочитанието, което изпитах като дете, когато за първи път видях Земята от Космоса в планетариума в Копенхаген", казва Расмус Мунк.
"Потапянето е централно за холистичната кухня, а моята амбиция е да съчетая гастрономията с изкуството и науката, за да създам съзнание за социалните и екологичните проблеми. В това преживяване искам да подчертая храната като обща нишка в човешкото ни съществуване и ще бъде наистина значимо да я сервирам, докато гледам надолу към Земята", казва още Мунк.
"Впускането в тази безпрецедентна кулинарна одисея в Космоса бележи ключов момент в човешката история. Това встъпително пътуване е само първата глава от мисията на SpaceVIP да използва трансформиращата сила на космическите пътувания, за да издигне човешкото съзнание и да определи хода на нашата колективна еволюция", казва Роман Чипоруха, основател на SpaceVIP.
Първото от поредицата пътувания "Космическа перспектива", разработени в партньорство със SpaceVIP, ще бъде дарено на Space Prize Foundation - организация с нестопанска цел, посветена на премахването на бариерите, основани на пола, в тази ниша на науката и технологиите.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!