П равилното хранене е основният ключ към здравето, така че си струва да ограничите консумацията на вредни храни. Сред тях особено опасни са трансмазнините, които влияят негативно на сърцето и кръвоносните съдове.
Това разказа в интервю диетологът, здравен треньор и основател на училището Mindful eating Катерина Крупкина.
Колко вредни са трансмазнините?
Според експерта, ако преяждате с храни със захар, всичко ще е наред с организма. Въпреки това, трансмазнините, за съжаление, са лоша новина за тялото. Те причиняват възпаление и не се елиминират от тялото.
Трансмазнините могат да бъдат разпознати по етикета на продукта: хидрогенирано масло, частично хидрогенирано, частично модифицирано.
„Ако разбирате, че този продукт трябва да е в течно състояние, но е твърд и просто пише „модифицирано масло“, най-вероятно съдържа хидрогенирана мазнина“, добави Крупкина.
Ако все пак много обичате определен продукт, тогава трябва да го консумирате в много умерени количества.
„Дори да ядем тонове елда, тялото ни няма да реагира добре на нея. Затова я балансираме в рамките на здравословен диапазон“, се казва в доклада.
Кои популярни храни съдържат трансмазнини?
Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които могат да повлияят негативно на здравето, като увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Те често се срещат в преработени и преработени храни.
Ето някои храни, които може да съдържат трансмазнини:
- Пържени храни – пържени картофи, чипс, бърза храна, която се приготвя с хидрогенирани масла
- Печива и сладкарски изделия - торти, бисквити, пица, кроасани и други продукти, направени с маргарин или частично хидрогенирани масла
- Готови закуски - пуканки, крекери, чипс
- Млечни и месни продукти - някои видове топени сирена, колбаси и хот-дог, които могат да съдържат малки количества трансмазнини
- Замразени храни - готови ястия като замразена пица или готови храни
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase