Стокхолмският синдром и изкуството на преговорите със заложници
Източник: iStock
0

Ш естдневната обсада на банката, която вдъхновява противоречивата теория за Стокхолмския синдром, започва на 23 август 1973 г. През 1980 г. документален филм на Би Би Си представя двама пионери в преговорите с нюйоркската полиция, които са изградили кариерата си върху уроците, които са научили от минали ситуации със заложници, включително и от този странен опит за обир.

„Но Свен, това е само крак.“

Това са думите на 23-годишната Кристин Енмарк, която е един от четиримата души, държани като заложници под дулото на оръжие в шведска банка. Това бил вторият ден от обсадата и грабителят Ян-Ерик Олсон искал да покаже на полицията, че има сериозни намерения, като застреля ужасения ѝ колега от банката Свен Сяфстрьом.

През 2016 г. Енмарк разказва в предаването „История на свидетелите“ на Би Би Си: Ян му казал: „Няма да нараня нито една кост в крака ти, просто ще стрелям в частта, която няма да причини толкова големи наранявания“.  

Поглеждайки назад, тя се мъчила да осъзнае бездушната си реакция.

"В момента, в който съм на път да се измъкна, не мога да се справя: „В тази ситуация си помислих, че той по някакъв начин се държи като страхливец, като не позволява да бъде прострелян в крака. Мисля, че е ужасно да мисля така и да го казвам, но също така мисля, че това показва какво може да се случи на хората, когато са в толкова абсурдна ситуация. Това е ситуация, която прави тази морална промяна. Наистина се срамувам от това“, казва Енмарк.

Въпреки че Олсон не изпълнил плана си, по-късно Сафстрьом признал, че също е изпитвал благодарност към похитителите си и е трябвало да се насили да си спомни, че това са жестоки престъпници, а не негови приятели.

Терминът „Стокхолмски синдром“ е въведен след обсадата от шведския криминолог и психиатър Нилс Бейерот, за да обясни очевидно ирационалната привързаност, която някои пленници изпитват към своите похитители. Теорията достига до по-широка аудитория година по-късно, когато калифорнийската вестникарска наследница Пати Хърст е отвлечена от революционни бойци.

Изглежда, че 19-годишното момиче изпитва симпатии към похитителите си и се присъединява към тях в един обир. В крайна сметка тя е заловена и получава присъда затвор. Според адвоката ѝ тя е била с промит мозък и е страдала от Стокхолмски синдром.

Изкуството на полицейските преговори със заложници е въведено през 70-те години на миналия век от нюйоркските полицаи Франк Болц и Харви Шлосберг. Идеята се заражда след провалената спасителна акция на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато 11 израелски спортисти са убити, след като са пленени от членове на палестинска войнствена група.

През 1980 г. Болц и Шлосберг участват в документалния филм на Би Би Си „Вътрешна история“: и обясняват, че екипът за преговори със заложници на нюйоркската полиция е създаден поради опасения, че нещо подобно може да се случи в града. Тяхната цел е била да деескалират ситуациите по безопасен начин, вместо да влизат в холивудски стил с всички оръжия. Тактиката на забавяне даваше на заложниците повече време да направят грешки и създаваше възможност да изградят отношения с пленниците си, което правеше насилствения край по-малко вероятен.

До края на 70-те години на миналия век около 1500 полицейски служби изпращат свои служители в Ню Йорк, за да се поучат от практическия опит на Болц при повече от 200 заложнически инцидента. Тези уроци стигат още по-далеч, когато документален екип на Би Би Си присъства на майсторски клас, воден от Болц и Шлосберг, бивш пътен полицай с докторска степен по психология. За Шлосберг Стокхолмският синдром - или Синдромът на идентификация за оцеляване - не е сложно понятие.  

„Ние просто имаме предвид, че когато двама или повече души се съберат заедно, те създават връзка - това е всичко“, каза той.

„Разбира се, колкото повече е стресът в ситуацията, толкова по-бързо се създава връзката и толкова по-интензивна ще бъде тя. Когато хората са в криза и не са сигурни какво ще се случи, единственото нещо, от което всички се страхуваме, е да полудеем. Искам да кажа, че винаги се притесняваме дали няма да изгубим разсъдъка си? Наистина ли това се случва с мен? Какво правя в подобно нещо? Дали аз преживявам това? И това, което правим, е, че искаме да проверим чувствата си спрямо друг човек, защото ако този човек споделя това преживяване и вижда същото, и не полудява, и това наистина се случва, може би всичко е наред“, казва още Шлосберг.

Шлосберг казва, че макар престъпниците често да дават телефона на заложниците, за да разговарят с преговарящите, няма смисъл да се опитват да получат секретна информация от тях: „Заложникът ще каже на престъпника всичко, което вие му кажете. Те са ужасни свидетели и когато бъдат освободени, разузнавателната информация, която ви дават, трябва да бъде приета за такава, каквато си струва.“

Болц казва, че когато заложниците отправят искания, е важно да не ги отхвърлят направо. 

„Никога не му казвате „не“, но и не е задължително да му кажете „да“. Винаги е: „Нека да видя какво мога да направя“, споделя той.

Шлосберг заяви, че е жизненоважно полицията да запази контрола върху ситуацията, настоявайки, че вземащият заложници „ще говори с нашия преговарящ или няма да говори с никого“.

„Не искаме адвокати, майки, свещеници - не искаме те да говорят. Фантазията е, че няма да говориш с никого, освен ако не получиш човека, с когото искаш да говориш. Реалността е, че колко дълго бихте могли да седите в тази стая и да не установите контакт с външния свят?“, каза той

Под обсада

По време на обсадата в Стокхолм нито един от тези уроци не е бил на разположение на стокхолмската полиция, която е допуснала поредица от новаторски грешки, които не биха се случили днес. Когато Олсон си пробил път в Sveriges Kreditbanken, той поискал три милиона шведски крони, кола за бягство и друг престъпник, който да му бъде доставен от затвора. Макар че не получил нито парите, нито колата, психиатърът Нилс Бейерот посъветвал полицията да се съгласи с молбата му да доведе Кларк Олофсон, един от най-прочутите шведски престъпници, в банката на стокхолмския площад Норрмалмсторг. На Олофсон било възложено да работи като вътрешен човек в замяна на намалена присъда.  

Бейерот е човекът, който въвежда термина „синдром на Норрмалмсторг“, по-късно известен като „Стокхолмски синдром“. За някои това теоретизиране е опит да се отклони вниманието от грешките, допуснати от него и колегите му от полицията по време на обсадата, като вместо това се хвърли вината върху жертвите.  

По време на обсадата четиримата заложници и двамата престъпници започват да развиват невероятна връзка в банковия трезор, на фона на очевидните прояви на доброта от страна на похитителите. За разлика от тях, пленниците изразяват по-голяма враждебност към полицията, страхувайки се, че всеки опит за прекратяване на обстановката може да завърши с убийството им.

Харизматичната Кристин Енмарк е убедена от харизматичния Олофсон да проведе телефонен разговор с Олоф Палме, действителния министър-председател на Швеция. Тя го моли да ѝ разреши да напусне банката с кола за бягство заедно с похитителите, като му казва: „Мисля, че седиш там и играеш шах с нашия живот. Напълно се доверявам на Кларк и на обирджията. Не съм отчаяна. Те не са ни направили нищо. Напротив, държаха се много мило. Но знаеш ли, Олоф, това, от което се страхувам, е, че полицията ще ни нападне и ще ни накара да умрем“.

Поглеждайки назад към 2016 г., Енмарк казва пред Би Би Си: „Иска ми се това телефонно обаждане никога да не се беше случвало, защото беше безсмислено. Аз седях там и питах за живота си. Той беше министър-председателят. Какво можеше да каже?“

В продължение на няколко дни заложниците са държани в банков трезор, обградени от въоръжена полиция. В крайна сметка полицаите решават да пробият тавана и да използват сълзотворен газ, за да обезоръжат похитителите. Полицаите извикали на заложниците да излязат първи, но те отказали, тъй като смятали, че похитителите ще бъдат застреляни. Вместо това, когато престъпниците излезли, те се спрели на вратата, за да прегърнат две от пленничките. Заложникът Сафстрьом, който преди това едва се е спасил от прострелване, получава мъжко ръкостискане.

Това поведение озадачи мнозина от шведската общественост, която от няколко дни беше вцепенена от драматичните събития в банката. Въпреки че Бежерот постави диагноза „Стокхолмски синдром“, без дори да е разговарял с Енмарк, теорията имаше характер на правдоподобно обяснение и привлече вниманието на международните медии.

За преговарящите за заложници в Ню Йорк Франк Болц и Харви Шлосберг през 1980 г. концепцията може да се разглежда като полезно учебно помагало за описание на междуличностната динамика в травматична ситуация. Според д-р Алън Уейд, канадски терапевт, който е разговарял дълго с Кристин, обаче този етикет е напълно погрешно представяне на нейния опит.

Той разказва пред BBC Reel през 2023 г: „Терминът „Стокхолмски синдром“ има дълги корени в психоаналитичното мислене в Европа. Но в онзи момент той беше използван, за да се заглуши и дискредитира една разгневена млада жена, която в продължение на шест дни и половина се е съпротивлявала на насилието, защитавайки себе си и други хора. Тя беше използвана, за да защити отговора на полицията.“

През 2016 г. Кристин заяви, че е останала приятелка с Олофсон, мъжът, взет от затвора, за да изпълни исканията на грабителя Олсон. Д-р Уейд заяви, че по време на обсадата затворникът „всъщност е работил по начин, по който се е опитвал да накара някои от хората да се чувстват по-сигурни, и ако се отнасяте към Кларк Олофсон така, сякаш той е бил просто още един от похитителите, ще ви е много трудно да разберете защо Кристин или други хора биха могли да имат някакво чувство на положителен спомен за него“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Германският канцлер Олаф Шолц.

Олаф Шолц отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Свят Преди 3 часа

САЩ, Великобритания и Франция са изпратили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 км.

Снимката е илюстративна

Заради неочакван сняг: Спешно свалят от планинските пасища кравите в Тирол

Свят Преди 3 часа

Това е типична практика в отглеждането на животните в района

Снимката е илюстративна

Изтеглят поразен от хутите гръцки танкер от бреговете на Йемен

Свят Преди 6 часа

Плаващият под гръцки флаг кораб „Сунион“ се изтегля на север под военен ескорт.

,

„Пикът тепърва предстои“: Бурята „Борис“ опустошава Източна и Централна Европа

Свят Преди 6 часа

Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати от силни ветрове и необичайно силни дъждове

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

Михаил Константинов

Проф. Константинов: Между 6 и 8 партии ще влязат в НС

България Преди 7 часа

Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите, допълни математикът

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Свят Преди 8 часа

Френският президент заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 9 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове