П ролетта е сезонът на ягодите. И какво по-подходящо време от това, за да си приготвим неустоимо вкусна панакота с поширани ягоди. Зарадвайте близките си с тоз вкусени десерт.
Продукти за 8 порции:
4 ¼ с.л. лимонов сок
3 ¾ ч.л. желатин
2 2/3 ч.ч. пълномаслена течна сметана
1 ¼ ч.ч. захар
3 1/3 ч.ч. кисело мляко
За пошираните ягоди:
2 ч.ч. пенливо бяло вино
½ ч.ч. захар
½ шушулка ванилия
4 ч.ч. ягоди
Начин на приготвяне:
1. В касерола сипете половината сметана и я загрейте на умерен огън заедно със захарта, докато тя се разтопи.
2. В купичка смесете лимоновия сок с малко студена вода. Добавете желатина и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути, докато желатинът набъбне. Добавете желатина в горещата смес от сметана и захар и разбъркайте докато той се разтвори.
3. В голяма купа смесете киселото мляко и останалата течна сметана. Добавете горещата смес на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване.
4. Пресипете сместа в квадратна тавичка и поставете в хладилник за 8 часа.
5. Измийте ягодите и отрежете тънко дръжката им. Подредете ги в дълбок съд на един ред.
6. В тенджерка сипете виното и захарта. Добавете шушулката ванилия и изчакайте сместа да заври. Излейте горещата смес върху ягодите. Покрийте с прозрачно фолио и оставете те да изстинат напълно.
7. За да обърнете панакотата в голяма десертна чиния, потопете за 5-10 минути дъното на тавичката в по-голяма тава, пълна с гореща вода. След това минете с нож по ръба на тавичката, за да отделите панакотата. Обърнете в чинията.
8. Украсете с няколко поширани ягоди десерта, а останалите подредете от двете му страни.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!