З наем, че консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане, което от своя страна може да доведе до сърдечносъдови проблеми. Ново проучване ясно и категорично изразява количествено тази връзка.
Разглеждайки здравни данни за възрастни в Китай, авторите на проучването изчисляват, че намаляването на дневния прием на сол само с 1 грам би било достатъчно, за да се предотвратят 9 милиона случая на инсулт и инфаркт в периода до 2030 г.
Каква е връзката между солта и мускулните крампи
В Китай средната дневна консумация на сол е 11 грама, което е много над препоръчаните от Световната здравна организация (СЗО) 5 грама. Изследователите са събрали най-новите статистически данни за броя на населението, консумацията на сол, кръвното налягане и честотата на заболяванията.
"Предишните оценки на въздействието на консумацията на сол в Китай върху здравето са използвали или остарели, или ненадеждни източници на данни и не са отчитали по-продължителния ефект от намаляването на солта върху кръвното налягане в продължение на няколко години", пишат изследователите.
Това може да ни убие: Опасните "вечни химикали"
Екипът е разгледал два други сценария, освен намаляването с един грам: намаляване на приема на сол с 3,2 грама на ден (30-процентно намаление спрямо средното) до 2025 г. и намаляване на приема на сол до препоръчителните 5 грама на ден до 2030 г.
Ако тези цели бъдат постигнати, може да се предотвратят до два пъти повече смъртни случаи, свързани със сърдечносъдови заболявания.
Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 40% от смъртните случаи в Китай, като урбанизацията и свързаното с нея увеличаване на консумацията на преработени храни и храни за вкъщи се смятат за един от основните фактори, които допринасят за това.
Прекалено многото сол се свързва и с някои видове рак, различни бъбречни проблеми и деменция.
Как стоят нещата в България? По данни на Националния статистически институт болестите на органите на кръвообращението са основна причина за смъртността сред населението в страната – близо 70% от всички починали.
Внимание! Не спирайте солта напълно, ето защо
В България консумацията на сол е над двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя е средно 12 грама на ден. Това ни нарежда на едно от първите места в света по консумация на сол.
България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от случаите на исхемична болест на сърцето в страната.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!