Д ецата са си деца и колкото и да им обяснявате, че е по-полезно да хапват плодове вместо вафли и кроасани, няма да спрат. Затова не забранявайте, а пригответе домашни сладки и бъдете сигурни какво ядат малчуганите, а и не само те, защото апетита за сладко не намалява с годините.
- Сладкиш от кестени и малини
120 г меко масло
240 г пюре от кестени
84 г яйца
120 г кристална захар
120 г фино смлени бадеми
2.5 г бакпулвер
90 г белени варени кестени
90 г замразени малини
масло за намазване
пудра захар за поръсване
В купата на миксера смесете кестеновото пюре и маслото. Разбивайте на ниска скорост за кратко, за да се смесят леко. Добавете на няколко пъти яйцата и разбийте.
В друга купа смесете захарта, бадемите и бакпулвера. Добавете ги към сместа с пюре от кестени и разбъркайте. Добавете нарязаните на едро варени кестени в тестото и внимателно разбъркайте.
Намажете 2 малки продълговати форми за печене с масло. Загрейте фурната на 150 градуса. Изсипете половината тесто във формите, сложете малините една по една в тестото, на различна дълбочина. Сипете отгоре другата половина от тестото и отново сложете една по една малини вътре в тестото, загладете го с шпатулата. Поръсете с малко кестени и малини.
Печете във фурната около 30 минути. Оставете сладкиша да изстине във формата. Извадете, поръсете с пудра захар и поднесете.
- Профитероли с крем от шоколад
За хрупкавата коричка:
85 г краве масло (меко)
100 г брашно
100 г кафява захар демерара
За пареното тесто:
125 г прясно мляко (3,5%)
125 г вода
110 г краве масло
5 г захар
2 г сол
140 г пресято брашно
220 г яйца (4-5 цели яйца)
За крема от млечен шоколад:
500 г прясно мляко (2,8 до 3,5%)
120 г захар
1 ч.л. ванилов екстракт
8 жълтъка
30 г брашно
30 г царевично нишесте
60 г краве масло
100 г млечен шоколад
За крема шантили:
300 г сладкарска сметана (добре охладена)
За хрупкавата коричка в купата на миксера смесете мекото масло, брашното и захарта и разбъркайте. Разточете на тънка кора (2-3 мм) между два листа хартия за печене и оставете в хладилник за 3-4 часа.
За пареното тесто в средно голяма тенджера сипете млякото, водата, маслото, захарта и солта. Оставете сместа да закипи. Дръпнете от огъня. Добавете наведнъж пресятото брашно в течната смес и започнете веднага интензивно да бъркате с телена бъркалка, докато брашното се поеме. Имате около 30 секунди за това.
Върнете тенджерата на котлона и оставете тестото да се готви около минута, като бъркате с шпатула.
- Парижки флан
500 г прясно мляко
125 г течна животинска сметана (35% масленост)
5 жълтъка
120 г захар
55 г царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
В купа разбийте жълтъците и захарта. Прибавете царевичното нишесте, разбъркайте и ароматизирайте с ванилията.
Смесете сметаната и млякото в малка тенджера и ги оставете да заврат. След това малко по малко ги прибавяйте към яйчената смес. Не спирайте да бъркате през цялото време.
Пресипете сместа в тенджерата и гответе на средно силен огън при непрекъснато бъркане около една минута.
Изсипете крема в тава, застлана със силиконов килим, в която сте поставили намазан с масло и поръсен с брашно ринг за торта с диаметър 20 см. Охладете до стайна температура
Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и изпечете флана за 30 минути или докато повърхността не се карамелизира. Добре е да покриете с алуминиево фолио, за да не загори повърхността.
Оставете сладкиша да се изстуди добре След това освободете от ринга, нарежете и сервирайте.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!