А ко до скоро основна причина да не приготвяме домашен хляб беше, че е много по-бързо да отидем до магазина, вместо да го чакаме да втаса и после да се изпече, сега ситуацията е съвсем друга.
По тази причина, а и защото резултата е доста по-вкусен, ви предлагаме да изпробвате няколко рецепти за хляб от кулинарния канал 24kitchen.
🍞 Надиплен хляб
- за тестото:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая (7 г)
- 180 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 40 г краве масло (+ за намазване)
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. захар
- за плънката:
- 300 г сирене
- 100 г кашкавал
- 1 с. л. кисело мляко
- 1 яйце
Смесете маята със затопленото мляко, захарта и щипка брашно. Оставете да шупне. Разтопете маслото. Сипете брашното в купа, оформете кладенче, чукнете яйцата и прибавете шупналата мая, маслото и солта.
Замесете меко и еластично тесто, поставете го в набрашнена купа, поръсете го с брашно, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва, докато удвои обема си. За плънката смесете яйцето с киселото мляко, а след това разбъркайте с натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина от 1 см и я намажете с масло. Върху нея разпределете плънката от сирена.
Застелете форма терин с намокрена пергаментова хартия и я намажете с масло. Нарежете тестото с плънката на квадрати и ги подредете на купчинка един върху друг. Поставете купчинката от тесто легнала в терина. Оставете да втаса повторно за около 1 час.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Намажете тестото с разтопено масло и изпечете хляба до готовност – за около 30 минути.
Просто сандвич - 3 рецепти, на които няма да устоите
3 бързи идеи за съботна закуска в леглото
🍔 Содени питки с мас и кисело мляко
- 500 г брашно
- 250 г кисело мляко
- 200 г свинска мас
- 3 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
Разтопете маста. Смесете брашното с бакпулвера, содата и солта.
Налейте разтопената мас и разбъркайте с ръце до получаването на трохи.
Добавете киселото мляко и разбъркайте внимателно. Не е нужно да се бърка дълго, а само колкото всичко да стане едно цяло.
Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Върху набрашнен плот изсипете тестото, отново разбъркайте вниматално и с ръце оформете тестото като голям диск с дебелина 2-3 см.
С помощта на ринг изрежете кръгчета от тестото. Поставете ги в тава (заедно с изрезките, останали от тестото) и ги изпечете в загрятата фурна за 15 минути.
🥖 Провансалски хляб
- 500 г брашно
- 10 г прясна мая
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 0.5 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушени провансалски подправки
- 150 г черни и зелени маслини
- 50 г мариновани сушени домати
- 100 г бекон
- 3 филенца аншоа
- щипка захар
- брашно за поръсване
Залейте маята с 50 мл топла вода. Добавете захарта, поръсете с щипка брашно и оставете да шупне. Смесете брашното със солта и провансалската подправка.
Добавете накълцаните сушени домати, аншоата, обезкостените маслини, бекона и зехтина. Налейте шупналата мая и около 120 мл топла вода.
Замесете меко тесто, сложете го в купа, покрийте с фолио и оставете да втаса.
Втасалото тесто разделете на две части и оформете хлябове във формата на листо.
В средата направете разрез с нож по дължина, без да стигате до краищата. От двете страни направете малки разрези с нож. Оставете тестото да почине за 30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете със зехтин двата хляба и ги изпечете за около 15 минути.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!