„Християнството повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а след това - на Цветница, което успокоява нас специалистите”, коментира в „Здравей, България” по NOVA диетологът проф. Донка Байкова за Великия пост преди Великден.
Тя посочи, че един здрав човек на средна възраст с добра имунна защита би се почувствал разтоварен и с повишен тонус, ако спазва традицията на постите.
Какво не знаем за постенето, а трябва
Какво да готвим по време на пост
Често обаче хората, които постят, вместо да отслабват, качват килограми. Това е така, защото наблягаме на обичайните и най-лесните за набавяне зърнени храни и в частност хляба, посочи проф. Байкова.
Тя подчерта, че не е добре за здравето да се прекрати напълно приемът на мазнини, включително и растителни, и че традицията на поста не го изисква.
Разрешено е да се консумират такива в неделя, както и ограничени количества алкохол. Хората, които не се чувстват добре от постите, могат също така да се консумират и мекотели - миди, омари, калмари, с които да компенсират недостига на животински протеини.
„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, много сезонни зеленчуци и плодове? Чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, няма да стане пречистването”, поясни диетологът.
Проф. Донка Байкова подчерта, че хора, които се възстановяват след тежко боледуване, както и малките деца, кърмачките, бременните жени и работещите в трудни условия, не трябва да предприемат пости без да се консултират с лекар.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!