Д иетологът Елена Соломатина разказва пред коя риба е най-здравословна.
Според нея най-полезната риба е скумрията, защото е отличен източник на омега-3 мастни киселини и протеини. Скумрията има дори повече белтъчини от черния дроб на треската. Белтъчините от скумрията се усвояват лесно и се превръщат в градивен материал на целия организъм.
Колко добър източник на протеин е рибата?
Омега-3 мастните киселини не позволяват на лошия холестерол да се натрупва по стените на кръвоносните съдове, което предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Освен това скумрията не се отглежда като аквакултура, така че тя натрупва омега-3 по естествен път. Следователно по-важно от количеството на рибата е съдържанието на мастни киселини в нея.
Яденето на твърде много риба води до този риск
При това скумрията е с високо съдържание на витамин D, който влияе върху имунната система и костите, като предотвратява остеопорозата.
"Това се отнася за имунната система, за костите. Особено с възрастта започват проблеми с остеопорозата", обясни експертът.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!