З дравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден. Това казва пред "Москва 24" диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Рамблер.
"Около две или три филийки хляб на ден може да яде един здрав човек, който няма противопоказания. Ако сте с наднормено тегло или диабет, по-добре е да откажете бял хляб от рафинирано брашно, тъй като съдържа бързи въглехидрати. Ръженият хляб не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт", каза още диетологът.
Зърненият хляб практически няма противопоказания. Може да се включва в диетата дори при наднормено тегло и диабет в същото количество, както при абсолютно здрави хора: две или три филийки на ден, казва Аплетаева.
„Хубаво е да включите в диетата зърнения хляб. Той съдържа разтворими диетични фибри и стимулира моториката на стомашно-чревния тракт. Като цяло това е достоен продукт, ако е направен висококачествено“, заключава експертът.
Три рецепти за безглутенов хляб
Най-вредно за здравето е съчетаването на бял хляб със сладки храни, като мармалад. Отбелязва се, че такава комбинация за тялото е бомба със закъснител. Всъщност човек приема празни калории, които бързо се усвояват. В резултат на това при заседнал начин на живот той ще натрупа излишни килограми.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!