М етаболизмът представлява система от химични реакции, които протичат в тялото. Той превръща приетите калории от консумираната храна в енергия, с която снабдява тялото. Колкото по-мощен е, толкова по-нисък е рискът от затлъстяване.
При хората с бавен метаболизъм постъпващата храна не се превръща толкова лесно в енергия, а води до натрупване на мазнини. При бързия метаболизъм процесът на превръщане на храната в енергия е по-ефективен, цялата храна се усвоява и рискът от събиране на резерви е минимален.
Ето кои са храните, с които лесно ще забързате своя метаболизъм и ще насърчите тялото да отслабва:
- Краставици
Краставиците са богати на витамини А, К и С. Освен това съдържат калий, калций и магнезий, както и желязо. Те имат така нареченото отрицателно съдържание на калории и спомагат за прочистването на тялото и нормализирането на храносмилателната система. Тези зеленчуци са богати на тартронова киселина, която предотвратява образуването на мазнини.
- Броколи
В процеса на отслабване броколите са незаменим помощник. Те съдържат изключително много витамини и микроелементи – калий, калций, фолиева киселина, бета-каротин, витамин С и Е. Важен елемент в състава на броколите е индол-3-карбинол, който регулира обмяната на женските полови хормони, блокира развитието на туморни клетки и премахва вредните вещества от черния дроб.
- Ябълков оцет
Ябълковият оцет прочиства тялото от токсини и насърчава активното изгаряне на мазнините. Освен това повечето от мастните клетки в корема изчезват.
- Моркови
Подобно на краставиците, морковите са богати на витамини А, К и С, калий, калций и магнезий. Освен това съдържа много фосфор. И морковите, и краставиците имат положителен ефект върху здравето. Те подобряват състоянието на кожата и спомагат за премахването на токсините от тялото.
- Джинджифил
Джинджифилът подобрява секрецията на стомаха, като по този начин подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Голямото количество етерични масла в джинджифила засилва изгарянето на мастните клетки. Когато редовно консумирате джинджифил, кожата става млада и красива. Коренът му може да се запари и пие като чай, а също така да се добави към салати.
- Зеле
Бялото зеле е богато на витамин С и калций, съдържа почти всички витамини от група В и дори чупи рекорди по количество витамин А. Сто грама от този зеленчук може да удвои дневната нужда от витамин А. Освен това зелето има превантивен ефект срещу запек, помага за намаляване на концентрацията на холестерол и мазнини в кръвта и осигурява здравословна чревна флора.
- Люта чушка
Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което значително влияе върху метаболизма. Резултати от изследвания показват, че храната, подправена с люта чушка, ускорява метаболизма с 25%, а ефектът продължава до няколко часа след хранене. Освен това учените са открили, че капсаицинът убива злокачествените клетки в тялото.
- Чисто месо
Храните с високо съдържание на протеини са идеални за засилване на метаболизма ви. Първо, протеинът е доста труден за усвояване от тялото. Това означава, че то трябва да работи по-усилено от обикновено, за да усвои протеина. Любителите на месото вече могат да въздъхнат с облекчение, знаейки, че засилват метаболизма си с 50%
- Червен боб
Червеният боб е една от най-добрите храни за стимулиране на метаболизма. В състава си съдържа нишесте, което пречиства червата. Поради факта, че съдържа голямо количество фибри, той поддържа усещането за ситост за дълго време. Освен това в състава му има цинк и витамини от група В , които влияят върху производството на тестостерон. Този хормон е изключително важен за формирането на мускулна тъкан, включително и при жените.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!