2

М лада жена страда в продължение на 400 часа вързана за стол, яде паяци и отслабва до шокиращите 30 килограма. Собствените й родители твърдят, че е обладана от Хитлер, Нерон и Луцифер, а здравните власти- че е епилептичка.

Между градските легенди и истинската история – това е разказ за живота и смъртта на Анелиз Мишел.

(Клипчето е илюстративно)

Няма нищо по-страшно от хорър филм, който се рекламира като „базиран по истински случай“. Когато зрителят знае, че поне част от разиграните събития са се случили на реален човек, това означава, че може да се случат и на тях, пише Grunge.

След култовия филм „Екзорсистът“ от 1973 г., обладани хора и свещениците, които им помагат, са едно от най-често срещаните клишета в жанра на страшните филми. Лесно е за феновете на киното да забравят, че екзорсизмите не са художествена измислица, а нещо напълно истинско, което продължава да се практикува до днешен ден.

Явно напомняне за това е мъчителната история от реалния живот на Анелиз Мишел, млада жена, починала насред безбожно голям брой екзорсизми. Историята й не се развива в Средните векове или на другия край на света, а в Германия през 1976г.

Животът и страданията на Анелиз Мишел се превръщат в сензация и вдъхновяват безброй статии, книги, и филма „Екзорсизмът на Емили Роуз“ от 2005г.

Анелиз Мишел е родена в малкия град Клингенберг в западна Германия през 1952г., а трагичната й кончина я достига през 1976г., когато тя е само на 23 години.

Мишел е родена в изключително религиозно семейство на Католици. Майката на Анелиз, Анна, споделя с Telegraph, че през 1948г. ражда извънбрачно дете, което носи такъв срам на семейството, че е принудена години по-късно да носи черен воал на сватбата си. От тогава Анна и Джоузеф, бащата на Анелиз, поемат обет да изкупят греховете си.

Джоузеф също идва от силно вярващо семейство – преди брака си той обмисля да стане свещеник, а три от лелите на Анелиз Мишел са монахини.

Силната вяра на Анна и Джоузеф води до доста нестандартно детство за Анелиз – като малка тя е принудена да изкупва греховете на всички около нея чрез различни наказания. Например детето спи на каменния под дни наред, като покаяние за наркоманите, които спят на пода на автогарата в града.

Първият инцидент

На 16-годишна възраст Анелиз е дълбоко вярващо, популярно момиче с талант за учене на езици. Анелиз припада в училище един ден, а според приятелите й тя е била в състояние подобно на транс за около една-две минути. По-късно същата вечер, Анелиз се събужда от съня си и казва, че „усеща тежест върху тялото си“.

Последвалите медицински прегледи не откриват нищо нередно с нея, но тя заболява от туберкулоза през февруари 1970г. Анелиз призна, че по време на престоя си в болница тя вижда и чува неща, които не са изглеждали реални. Диагностицират я с епилепсия, но лечението не помага на халюцинациите, които бързо се влошават и са придружени със самоубийствени мисли и гласове в главата й, които й казват, че е обладана.

И това е само началото...

Епилепсията на темпоралния лоб, от която страда Анелиз, може да причини припадъци, загуба на памет и халюцинации. Допълнително, може да предизвика синдром на Гешвинда, изразяващ се в анормално религиозно поведение.

След диагнозата, Анелиз започна да пие лекарства за епилепсията си и влиза в университета във Вюрцбург през 1973г. За съжаление, депресията й и халюцинациите само се влошават. Анелиз е убедена ,че е обладана от демон.

Според The Washington Post,други за първи път се убеждават в обладаването на Анелиз, когато тя не може да мине покрай икона на Исус и отказва да пие светена вода. Екзорсист от близък град потвърждава нейното обладаване, но молбата на Анелиз за екзорсизъм извършен от нейния местен свещеник е отхвърлена два пъти, като отговорът на църквата е, че епископът трябваше да одобри ритуала.

Скоро епископът си сменя мнението.

Тревожното поведение на Анелиз

Анелиз започна да прави по 600 генуфлексии(бел.ред. коленичене за молитва) на ден, до момента в който разкъсва коленните си връзки. По едно време тя пропълзява под маса и остава там, лаейки като куче, два дни. Анелиз включително яде паяци и въглища и отхапва главата на мъртва птица. Писъците й се чуват през стените часове наред.

Родителите на Анализ искат да потърсят допълнителна психологическа помощ за дъщеря си, но Анализ отказва да се върне в болницата и умолява за религиозна намеса.

Молбата й е приета.

Отец Арнолд Ренц е назначен от епископа да извърши екзорсизма, подпомаган от отец Ернст Алт, като първият обред се провежда на 24 септември 1975 г.

По време на екзорсизмите, повечето от които са записани на видео, Анализ разкрива имената на множество демони, борещи се за контрол над тялото й: Луцифер, Каин, Адолф Хитлер, Юда Искариотски, Нерон и други, пише The Washington Post.

Екзорсизмите продължават с едночасови сеанси, провеждани тайно в спалнята на къщата на нейните родители, където Анелиз често е връзвана за стол или легло заради агресивното си поведение. Очевидци твърдят, че дори и когато Анелиз отслабва драстично, тя продължава да е свръх-силна.

Според Анна и Джоузеф, демоните често говорят през Анелиз и включително влизат в пререкания помежду си.

Buzzfeed твърди, че един от демоните в Анелиз е отлъченият свещеник Валентин Флайшман и въпреки че Анелиз не би трябвало да знае нищо за него, тя успява да предостави точни подробности за поведението, заради което е изгонен от църквата.

Многото екзорсизми на Анелиз Мишел

В продължение на девет месеца сесии с продължителност до четири часа се провеждат веднъж или два пъти седмично в опит да изгонят демоните от Анелиз Мишел.

Общо, както описва Washington Post, Анелиз е подложена на общо 67 екзорсизма.

Отец Ренц позволява някои от сесиите да бъдат записани и съществуват около 42 часа аудио от екзорсизмите на Анелиз Мишел и това, което съдържат тези касети, е ужасяващо.

Гласът на Мишел на записите е нечовешки и демоничен. Тя ръмжи, съска и бълва вулгарностти между епизодите на Юда и Хитлер, които спорят и обясняват за ужасите на Ада.

Анелиз продължава дори и в този момент да иска да изкупи греховете на хората. Тя отказва каквото и да е медицинско лечение и спира да яде с религиозна цел.

Пролетта на 1976г. Анализ е изтощена, под 40 килограма и болна от пневмония, описва The Telegraph.

Анализ Мишел умира от глад и дехидратация на 1 юли 1976г., тежаща 30 килограма и само на 23 години.

Но краят на живота на Анелиз не е краят на историята.

Делото

Родителите на Анелиз и отец Алт и отец Ленц са арестувани и обвинени в убийство по небрежност, защото не успяват да осигурят на Анелиз необходимите медицински грижи в последните й дни.

Съда признава, че органната недостатъчност на Анелиз е неизбежна към края, но експертите установяват, че Анелиз е можела да бъде спасена дори седмица преди смъртта си с най-елементарните медицински грижи.

Въпреки това прокуратурата признава, че семейство Мишел са използвали практически всеки възможен начин да помогнат на дъщеря си.

Още един зловещ елемент към историята на Анелиз, е, че семейство Мишел ексхумират (бел.ред. изкопават) тялото на дъщеря си преди делото, защото една монахиня им казва, че е имала видение, че тялото на Анелиз е непокътнато в гроба.

Ако това се оказва вярно, това би било доказателство, че наистина се случва нещо свръхестествено и екзорсизмът е оправдан.

Достатъчно е да се каже, че след изкопаването се вижда, че тялото на Анелиз следва естествения ход на разлагане.

По време на процеса записите от сесиите за екзорсизъм на Анелиз Мишел са пуснати в съда като доказателство, че Анелиз е обладана, като клипове на спорещите демони са използвани за подкрепа на това твърдение.

Освен това спонсорираният от църквата адвокат на Анна и Джоузеф твърди, че екзорсизмът е законен и защитен от гаранцията за религиозна свобода на германската конституция. Междувременно прокуратурата естествено представя лекари, които свидетелстват, че Анелиз не е била обладана, а че е страдала от психологически ефекти, причинени както от необичайно религиозния й произход, така и от епилепсията.

Четиримата обвиняеми - родителите на Анелиз и свещенниците- са признати за виновни в убийство по непредпазливост и са осъдени на 6 месеца в затвора и три години пробация.

Накрая на тази история остава само един въпрос.

Анелиз Мишел е жертва, но дали на демони или на родителите си?

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руският представител в ООН контрира Тръмп</p>

Руският представител в ООН контрира Тръмп: Войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден

Свят Преди 1 час

"Щя уредя тази война между Путин и Зеленски", заяви миналата седмица Тръмп

<p>Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини

Свят Преди 1 час

Службите за спешна помощ и пожарникари бяха повикани, за да помогнат за справяне с последствията от проливния дъжд и градушката

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 4 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>&quot;Физическо и психологическо унижение&quot;: Тежки обвинения към&nbsp;Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Физическо и психологическо унижение": Освободеният директор на болница в Газа с обвинения към Израел

Свят Преди 4 часа

Болниците в Газа са обект на тежки атаки от началото на военната офанзива на израелската армия

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Свят Преди 4 часа

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг в провинция Тюрингия

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 4 часа

Към момента няма информация за пострадали

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

България Преди 5 часа

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика

<p>Израел е освободил 55 заложници (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Израел е освободил 55 заложници, включително директор на болница

Свят Преди 5 часа

Израел започна войната в Газа след нападението на „Хамас“ на 7 октомври

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 6 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 6 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 6 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 6 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 6 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 7 часа

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем