В ъпреки дъждовните дни през последните седмици, все повече трепнем в очакване на лятото. А със смяната на сезоните обикновено променяме и храненето си. От особено значение е да се спираме на сезонни плодове и зеленчуци, тъй като те са пресни, свежи и вкусът им си заслужава.
Днес ви предлагаме да експериментирате в кухнята и да видите какво може да се случи, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи.
Кюфтета от тиквички и извара
Необходими продукти
500 г тиквички
500 г пълномаслена извара
2 яйца
2 с.л. галета
1/2 връзка копър
2–3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
За соса:
400 г домати от консерва
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1/2 ч.л. риган
20 мл олио
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на едро ренде и ги посолете. Оставете ги за около 15 минути, за да се отдели водата им. След това хубаво ги изстискайте с ръце през цедка.
В купа разбъркайте стрития на паста с малко сол чесън, наситнения копър, изварата, яйцата, тиквичките и галетата. Овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте малко олио в тигана. Слагайте от сместа в олиото с помощта на лъжица. Изпържете кюфтенцата от двете страни до златисто. Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Наситнете лука и чесъна за соса и ги запържете в олиото.
Добавете доматите и малко вода. Овкусете със сол, захар, риган и черен пипер. Гответе 15 минути и след това пасирайте.
Поднесете кюфтетата със соса.
За още вкусни рецепти последвайте канала на 24Kitchen във vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!