З имата отмина, а с нея и сезона на червеното вино, време е на централно място на трапезата да застане бирата. С една чаша от нея всяко семпло ястие може да се превърне в кулинарно пиршество. Предлагаме ви 3 лесни и интересни рецепти, с които да откриете сезона за бирата.
Пица с гъби и тъмна бира
200 г пълнозърнесто брашно
200 г брашно
250 мл тъмна бира
2 с. л. зехтин
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за гарниране:
350 г сирене „Камамбер“
350 г гъби
2 големи глави червен лук
1 стрък розмарин
50 мл зехтин (+ за мазане)
сол на вкус
пресен риган за поръсване
Маята се разтваря в затоплената бира. Двата вида брашно се разбъркват със зехтина, солта и бирата с маята. Замесва се меко, еластично тесто, което леко се лепи по пръстите. Оставя се да втаса.
Лукът се нарязва на полумесеци, посолява се и се пържи в половината зехтин, на умерен огън, докато стане карамелен. Дърпа се от котлона и се оставя да се охлади.
Гъбите се почистват, режат се на четвъртинки и се запържват до златисто в останалия зехтин. След това се разбъркват с лука и наситнения розмарин.
Тестото се разделя на две части, които се разточват на правоъгълници върху набрашнен плот. Чугунена тава се слага в загрята на 230 градуса фурна с вентилатор. Когато се нагорещи, се изважда и се намазва със зехтин.
Единият блат се поставя в тавата, отгоре се разпределя половината от гъбената смес и се покрива с тънки парченца сирене. Пече се около 10 минути. По същия начин се приготвя и втората пица. Поднасят се поръсени с пресен риган.
Печено пиле с картофи и бира
1 пиле
1 кг картофи
1 ч. л. червен пипер
4 стръка мащерка
400 мл светла бира
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Картофите се обелват, нарязват се наедро и се слагат в тава. Овкусяват се със сол и черен пипер, поливат се с 2 с. л. зехтин и се разбъркват.
Налива се бирата.Гръбнакът на пилето се отстранява с помощта на кухненска ножица и се заделя за бульон. Пилето се измива.
Поставя се върху картофите и се овкусява с червен пипер, сол, черен пипер и листенца мащерка. Полива се с останалия зехтин и се пече около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Миди с бира
1 кг черени миди с черупки
300 мл белгийска мътна бира с аромат на плод
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в маслото.
Слагат се почистените и измити миди, налива се бирата, овкусява се с клонките мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер.
Слага се капак и се оставят на котлона за 5 минути. Сервират се горещи.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!