1

З а да изпъкнат престъпленията на човек по време на жестокостите на Втората световна война, те трябва да са наистина непоправими. Д-р Сатана, известен също като Марсел Петио, бил особен сериен убиец, който действал извън Франция по време на Втората световна война.

  • Кой беше д-р Сатана?

Марсел Петио е роден на 17 януари 1897 г. в Оксер, Франция. На 11-годишна възраст един ден той взема пистолета на баща си в клас и стреля с него без видима причина. По-късно същата година той предлага на 11-годишно момиче секс.

Тези инциденти водят до първото от многото изключвания от училище. Като тийнейджър Марсел ограбил пощенска кутия и впоследствие бил арестуван за кражба и повреда на обществена собственост. Това води и до първата му психиатрична оценка. Криминалните му обвинения са свалени, когато бил диагностициран с психично заболяване. 

Първият му сблъсък със закона не успява да разубеди Марсел от престъпните му подвизи. Той продължава да бъде престъпник и многократно е арестуван. Тези по-късни арести довеждат и до потвърждаването на диагнозата му през 1914 г. 

Психичното заболяване не спира френската армия да приеме молбата на Марсел да се присъедини към военните усилия през 1916 г. Той не служил дълго, когато е ранен по време на Втората битка при Ена. Това води до друга психиатрична оценка, по време на която той бил диагностициран със срив. 

Военната служба не направи нищо, за да го вкара в правия път и той отново е арестуван, този път за кражба на военни одеяла и морфин, както и лични вещи на други военнослужещи. 

Марсел е изпратен в психиатрична болница във Фльори-ле-Обре. Той бил диагностициран с още повече психични заболявания. Бил  лекуван и върнат обратно на фронта през юни 1918 г. Това последно разполагане било прекъснато, когато той наранил крака си с граната. Поставят му диагноза и го връщат у дома.

Топ 10 на най-жестоките серийни убийци в света
  • Д-р Сатана става лекар

Когато войната приключва, Петио се присъединява към ускорената образователна програма за ветерани от войната. В рамките на осем месеца Петио завършва медицинско училище и работи като стажант в Еврьо. 

След това се премества във Villeneuvre-sur Yonne, където не губи време и се връща към престъпните си пътища. Той нарочно пристрастява пациентите си към лекарства и тайно кандидатства за държавна медицинска помощ за своите пациенти (това означаваше, че му се плаща както от пациентите, така и от правителството за всяко лечение). Също така се твърди, че е извършвал задкулисни аборти и е крадял от пациентите си.

През 1926 г. Петио среща Луиз Делаво, дъщеря на възрастен пациент. Смята се, че тя е първата му жертва на убийство. Тя изчезна през май същата година.

Съседи съобщават, че са видели Петио да поставя нещо голямо в багажника на колата си по същото време, когато Делаво е изчезнал. Полицията разследва, но не открива нищо. Няколко седмици по-късно полицията изважда от река Йон неидентифицирани части от женски тела.

Скандалът не забавя Петио. Същата година по някакъв начин става кмет. На следващата година той се жени за Жоржет Лабле, дъщеря на богат земевладелец. Синът им е роден през 1928 г.

Мандатът на Петио на кметския пост бил пълен с различни скандали, включително злоупотреби и кражби, както и измами. Той подава оставка през август 1931 г., но неговият чар бил такъв, че той все още имал много поддръжници. Скоро отново е избран, но този път за съветник, но за кратко.

По времето, когато Петио губи мястото си в съвета, той вече се беше преместил в Париж, за да преоткрие себе си. Използвайки фалшиви акредитиви, той привлича богати пациенти и създава уважавана практика. Той се връща към старите си навици да предписва пристрастяващи лекарства и да извършва измами. По това време той бил институционализиран за клептомания, но скоро е освободен. 

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята
  • Възходът на д-р Сатана

До този момент Петио бил доказал, че е психично болен и до голяма степен без морал, но не бил направил малко, за да си спечели прозвището "д-р Сатана. Достатъчно е да се каже, че Втората световна война изважда най-лошото в този вече дълбоко разстроен човек.

Петио успява да избегне принудителната германска армия на френски цивилни през 1940 г., като фалшифицира удостоверения за инвалидност и продължава работата си като лекар. Тогава той започва да се представя като герой. Той твърди, че се бори с германската окупация и е част от френската съпротива.

В действителност той създава фалшива мрежа за бягство. Той твърди, че може да изведе тези, които германците преследват, от Франция чрез преминаване към Аржентина и други южноамерикански нации през Португалия.

Цената била 25 000 франка на човек. Евреи, бойци от съпротивата и осъдени престъпници били насочвани към д-р Сатана от трима от съзаговорниците на Петио. Той казва на тези хора, че е необходима ваксина за влизане в Аржентина. 

Когато се съгласяват да получат ваксинацията, той ги инжектира с цианид. След като преминавали, той ги ограбвал и се отървавал от телата им.

Отначало той просто изхвърлял телата в Сена. След като това станало твърде рисковано, той променил тактиката и започнал да ги потапя в негасена вар или ги изгарял. В крайна сметка Гестапо разбира какво се случва.

В крайна сметка Гестапо събира достатъчно доказателства, за да арестува трима от съучастниците на Петио, но така и не хваща самия мъж. Въпреки измъчването им, Гестапо така и не получава информация за съпротивата. На Гестапо като че ли никога не му е хрумвало, че това е така, защото си имат работа със сериен убиец, а не с контрабандист на хора.

  • Откриване и улавяне

На 11 март 1944 г. късметът на д-р Сатана най-накрая се изчерпва. Съседите му се оплакали на полицията от неприятна миризма, която се носи от дома му, както и от големи количества дим от комина му. Опасявайки се от пожар, полицията извикала пожарникари и влязла в къщата.

Те влизат в къща на ужасите. В мазето са били заровени тленните останки на 10 души. В бумтящия огън на въглищната печка имало още човешки останки. При оглед на задния двор открили още повече останки в яма с негасена вар. Къщата била пълна с куфари, дрехи и лично имущество на жертвите му.

Медиите скоро разбрали историята. Последвал медиен цирк, по време на който Петио е наречен "Доктор Сатана".

Петио обаче избягал и успял да остане скрит в продължение на седем месеца. Той казал на приятели, че полицията е открила телата на германци и доносници, които той е убил за каузата. Успява да се укрие до освобождението на Париж през 1944 г. 

Д-р Сатана най-накрая е заловен на 31 октомври 1944 г., когато е разпознат на метростанция в Париж и арестуван. 

  • Подходящ край

Винаги измамник, доктор Сатана вярвал, че може да се измъкне до последно. По време на процеса той многократно твърди, че е бил член на съпротивата. Той заяви, че телата са били на доносници и германски заговорници. Той твърди, че те са били убити от неговите съюзници в съпротивата, а не от него.

Този път късметът му изневерил. Д-р Сатана нямал съюзници в съпротивата и половината групи, към които той твърди, че се е присъединил, никога не са съществували. В крайна сметка той е съден за 26 убийства и осъден на смърт. Д-р Сатана е екзекутиран чрез обезглавяване на 25 май 1946 г.

Петио вероятно е виновен за много повече от 26 убийства. Той отнася истинското число със себе си в гроба. Д-р Сатана е изумително напомняне за това как злите хора могат да се промъкнат през пукнатините, особено по време на война. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Завръщането на Кралев предизвиква сътресения в “Игри на волята”

Завръщането на Кралев предизвиква сътресения в “Игри на волята”

Любопитно Преди 1 час

Бившият член на Гордите ще размести пластовете на влияние

<p>&quot;Хизбула&quot; все още е страшен враг</p>

Войната между Израел и "Хизбула": Шиитската ислямска организация все още е страшен враг

Свят Преди 1 час

Израелската сухопътна операция в Ливан, насочена срещу бойната групировка “Хизбула“, е с ограничен обхват, казват експерти

Стреляха срещу посолството на Израел в Швеция

Стреляха срещу посолството на Израел в Швеция

Свят Преди 1 час

Полицията не е арестувала никого, но зоната е под засилено наблюдение с камери

<p>34-дневната война между Израел и &ldquo;Хизбула&ldquo;&nbsp;</p>

34-дневната война между Израел и “Хизбула“ през 2006 г.

Свят Преди 1 час

Причината за избухването ѝ е трансгранично нападение от бойци на “Хизбула”

Снимката е илюстративна

„Черна книга“ - менюто от различни варианти за ядрен удар

Свят Преди 2 часа

В САЩ президентът е единственото лице, което има право да разпореди използването на ядрени оръжия

Даниел Дей-Люис се завръща към актьорството, ще се снима във филм на сина си

Даниел Дей-Люис се завръща към актьорството, ще се снима във филм на сина си

Любопитно Преди 2 часа

Той обяви, че се отказва от актьорската си кариера през 2017 г.

<p>Как Гърция се пълни с пари</p>

Сенчеста икономика: Как самонаетите лица в Гърция укриват данъци

Свят Преди 2 часа

От тази година самонаетите лица вече са длъжни да плащат данъци поне за минималния доход

Фермер е обвинен, че е нахранил прасетата с жени

Фермер е обвинен, че е нахранил прасетата с жени

Свят Преди 3 часа

"Майка ми почина от болезнена смърт"

Украйна нареди пълно изтегляне от Угледар

Украйна нареди пълно изтегляне от Угледар

Свят Преди 3 часа

Висшето командване даде разрешение да се извърши маневра за изтегляне

Мъж пребил майка си с ритници в София

Мъж пребил майка си с ритници в София

България Преди 3 часа

Делото продължава в Софийски районен съд

Къде са военните бази на САЩ по света? (КАРТА)

Къде са военните бази на САЩ по света? (КАРТА)

Свят Преди 3 часа

САЩ изпращат “няколко хиляди” войници в Близкия изток, за да укрепят сигурността

<p>Израел обяви&nbsp;Антонио Гутериш за &quot;персона нон грата&quot;</p>

Израел обяви генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за "персона нон грата"

Свят Преди 3 часа

Израелският външен министър го обвини, че подкрепя групировки като "Хамас", "Хизбула", както и Иран, които той нарече „корабът майка на глобалния терор“

Няма изгубени данни от черната кутия на разбилия се край "Граф Игнатиево" самолет

Няма изгубени данни от черната кутия на разбилия се край "Граф Игнатиево" самолет

България Преди 4 часа

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите от нея данни

<p>Експлозия на бомба от Втората световна война затвори летище в Япония</p>

Експлозия на бомба от Втората световна война спря полетите от и до летище в Япония

България Преди 4 часа

Образуваха се дълги опашки от пътници, но за щастие няма пострадали

“Може да си навлечеш вечен срам”: Учението за ритуалното обезглавяване на самураи

“Може да си навлечеш вечен срам”: Учението за ритуалното обезглавяване на самураи

Свят Преди 4 часа

"Този документ съдържа тайни учения, които традиционно се преподават само устно"