Б онбоните "Пияни вишни" са класика, позната на много хора от детството, символ на празничната трапеза. Зад този носталгичен и съблазнителен образ обаче се крият някои аспекти, за които производителите обикновено не говорят публично.
Защо тези бонбони не могат да се нарекат безопасни
Първото нещо, което трябва да имате предвид, е изключително високото съдържание на захар. Въпреки че бонбоните имат плод в центъра си, той често е напоен от захарен сироп. Освен това към него добавяме и самото шоколадово покритие (което също съдържа много захар). Надписът "череша в шоколад" създава илюзията за сравнително естествен десерт, но всъщност огромна част от продукта се състои от прости въглехидрати. Редовната консумация на такива захарни "бомби" допринася за наддаване на тегло, влияе негативно върху нивата на кръвната захар и състоянието на зъбите.
Въпроси за съдържанието на калории и състава
Високото съдържание на захар в комбинация с мазнини прави тези бонбони много калорични. Няколко малки бонбона могат неусетно да добавят значително количество калории към ежедневната ви диета.
Отделен въпрос е качеството на съставките , което често е "скрито" зад ярка обвивка.
Шоколадова глазура
Винаги ли е истински шоколад с високо съдържание на какаово масло? Дали това е сладкарска глазура на базата на по-евтини растителни мазнини (палмово или кокосово масло), която няма предимствата на истинския шоколад?
Алкохол
Натурален ликьор, коняк ли се използва или е само алкохол с аромати? Информацията на етикета може да е неясна.
Череша
Качеството на самото плодче, наличието на консерванти в сиропа (като серен диоксид, който може да причини алергии при чувствителни хора) - потребителите рядко се замислят за това.
Добавки
Овкусители, емулгатори, стабилизатори – колкото по-евтин е продуктът, толкова по-вероятно е те да присъстват.
Колко "пияна" е тази череша?
Името на бонбона директно показва наличието на алкохол. Въпреки че количеството алкохол във всеки отделен бонбон обикновено е малко и не може да причини интоксикация при възрастен, има няколко „но“, които не се споменават:
Вкус срещу съдържание
Често яркият "алкохолен" вкус се постига повече благодарение на ароматизаторите, отколкото на действителното съдържание на висококачествен алкохол.
Деца
Родителите трябва да бъдат изключително внимателни и да не дават такива бонбони на деца, дори ако изглежда, че в тях има малко количество алкохол. Всяка доза алкохол е нежелателна за тялото на детето.
Шофьори и хора, избягващи алкохола
Въпреки че рискът от превишаване на допустимата норма на алкохол в кръвта чрез изяждане на няколко бонбона е минимален, самият факт на консумация на продукт с алкохол (или негова имитация) може да бъде неприемлив поради лични или религиозни убеждения или да създаде проблеми с нулева толерантност към алкохол по време на шофиране.