1

П о-често трябва да се чудим на чудното. Това е огънят, който гори зад всяко научно откритие и всяко произведение на изкуството, което изследва и търси нещо ново. Именно учудването, дивенето е това, което е озарило умовете на „Двама мъже, съзерцаващи луната“ на Каспар Дейвид Фридрих (1825-30) и възпламенява блестяща магия сред мъглата на въображението ни докато се огъва по продължение на дъгата над катедралата Солсбъри от картината на Джон Констабъл (1831).

Учудването вероятно е и онова, което ви е накарало да отворите тази статия посветена изцяло на чудните скитания на писатели, музиканти, режисьори, дизайнери и художници. Всеки, според Алберт Айнщайн, „който е загубил способността си да може да поспре, да се учуди и да се потопи в страхопочитание, сякаш мъртъв, очите му са затворени”.

И все пак, в същото Айнщайн вярвал, че „процесът на достигане на научно откритие“ – самото преследване на идеи, на което той посветил живота си – „всъщност е и непрекъснато бягство от чудото“. Чудото в известен смисъл е силата, която ни тласка в дадена посока и след това е опорната точка, от която да се отблъснем.

От древността философите са били разединени по въпроса за чудото като предпоставка за задълбочено мислене. Докато Платон настоявал, че „философията започва с учудване“ и виждал емоцията като фундаментална за възникването на мисълта, френският философ Рене Декарт вярвал, че учудването и страхопочитанието са пречки за яснотата на мисленето. „Въпреки че е добре да се родиш с някаква склонност към тази страст“, пише той в своя последен философски трактат „Страстите на душата“ през 1649 г., „защото това ни подтиква към интереса и развитието на науките. Все пак, след това, трябва да се стремим колкото можем, да се отървем от чудото и учудването”. За него чудото е като помощните колела - може да ви помогне да тръгнете в правилната посока, но не искате приятелите ви да виждат, че разчитате на тях.

За канадско-американската поетеса и учен Ребека Елсън, която починала едва на 39 години през 1999 г., чудото не представлявало пречка за знанието, а интелектуално задължение, което тя приемала сериозно. „Ние, астрономите“, казва тя в началото на стихотворение със същото заглавие, „сме номади… отглеждаме ентусиазъм, почитаме отговорността си да изпитваме благоговение“. Понякога обаче, признава Елсън, тя губела от поглед това си задължение да остане вярна на обогатяващата душата сила на чудото: „Звездната светлина изглежда твърде ярка… Забравям да задавам въпроси и само броя нещата“.

От Платон през Елсън, Декарт и Айнщайн, предизвикателството, което чудото вечно е поставяло, е свързано с равновесието: как да предпазите пламъка на детското страхопочитание да не бъде заглушен от студения блясък на сериозността? Нито пък е просто загадка за мислителите. Вероятно „отговорността за благоговение“ пада най-тежко върху плещите на художници и музиканти, романисти и поети, режисьори и дизайнери. Ние разчитаме на тях, за да поддържаме очарованието си от света безкрайно и възобновено. Но не сме ли твърде придирчиви? Въпреки че намираме учудването на тригодишно дете безупречно автентично, то картина или скулптура от професионалист, чиито технически способности наподобяват уменията на малко дете, предизвиква у нас по-скоро раздразнение, отколкото уважение.

И въпреки че несъмнено чудото е енергията, която пулсира през четката на всеки отдаден художник, малцина са успели успешно да уловят нейната същност и да я вградят като осезаемо свойство в работата си. Неотдавнашното преоткриване (през 2019 г.) на произведение на британския художник от епохата на Просвещението - Джоузеф Райт от Дерби, което досега беше потънало в мрака на неизвестността сред историците на изкуството, само по себе си стана повод за страхопочитание, отразявайки по изключителен начин темата на картината, на която се вижда как две момчета, тестват обема на светещ пикочен мехур. Моментът е осветен от трептенето на невидимия пламък на свещ някъде зад него.

Райт от Дерби бил свързван с така нареченото Лунно общество – прочута група пионери от учени и индустриалци от XVIII-ти век, чиито вечери прекарани на лунна светлина, били изпълнени с разговори и авангардни експерименти. Привлекли много хора - от шотландските изобретатели на парната машина Джеймс до Уат и Матю Бултън до физика Еразъм Дарвин, легендарния керамик Джозая Уеджууд, ерудита Джоузеф Пристли, на когото се приписва откриването на няколко газа, включително кислорода.

Нарисувана десетилетие преди Пристли да е изолирал O2 (или това, което той нарекъл „дефлогистиран въздух“), „Две момчета надуват мехур на свещ“ улавя очарованието на една епоха на прага на научно променящия се свят, в който все повече се разгръщало разбирането на хората за това как Вселената и телата ни работят. Благоговението, което отеква в очите на двете деца, докато изпробват доколко собственият им дъх може да е предизвикателство за устойчивостта на тъканта на органа, смразява учудването присъщо на възрастта им точно преди да избухне в емпирично познание.

Нарисувана точно половин век след очарователната картина на Райт от Дерби и изпълнена с нещо от същата кехлибарена аура на вътрешно страхопочитание, „Двама мъже, съзерцаващи луната“ (1819-20) на Каспар Дейвид Фридрих изглежда сякаш напомня същата двойка приятели от детството но вече в тяхната зрялост, а учудването им от красотата на света, което споделят, е обогатено от десетилетия на интензивно преоткриване на света. Тук кълбото, което се издува блестящо пред очите им, може да бъде, както буквално растящият полумесец срещу тях, а не пикочен мехур, така и една блестяща метафора за техния разширяващ се дух и съзнание. Шумът от прокъсването на корени и клони, което породен от предстоящото падане на мъртвото дърво до тях, рамкира двойката и вмъква нотка на заплаха в чудната сцена. Умът може да изследва, но мистерията винаги остава.

Един век преди Айнщайн да изрази безпокойството си, че науката „в действителност е непрекъснато бягство от чудото“, английският поет Джон Кийтс се оплакал, че емпиричните разсъждения „ще подрежат крилете на ангелите“ и „ще завладеят всички мистерии чрез правила и линии“. Тъжният резултат от подобно завоевание, казал Кийтс за въздействието на науката на хората, би бил смъртта на чудото и „изпразването мистичния въздух“ и „разплитането на дъгата“. „Да убием нашите въпроси с бездушната задача да броим.“ „Чрез дисекцията на нейната необяснима красота, Исак Нютон се превърна в гробар, който унищожи поезията на дъгата, като я сведе до призма“ смятал още Кийтс.

А вие как мислите лишили ли сме се от чудото да се учудваме?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Скъпи, какво искаш за вечеря? - Скъпа, какво желаеш да искам за вечеря?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На фона на война: Украйна започна преговори за присъединяване към ЕС

На фона на война: Украйна започна преговори за присъединяване към ЕС

Свят Преди 14 минути

"ЕСще продължи да подкрепя правото на украинския народ сам да избира съдбата си“, каза външният министър на Белгия

Байдън срещу Тръмп: Къде да гледаме, какви са правилата и какво да очакваме

Байдън срещу Тръмп: Къде да гледаме, какви са правилата и какво да очакваме

Свят Преди 23 минути

Първият президентски дебат ще започне в 03:00 часа българско време

Асен Василев: От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да влезе в еврозоната

Асен Василев: От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да влезе в еврозоната

България Преди 37 минути

По думите му, страната ни не изпълнява инфлационния критерий от 2018 г.

САС остави в ареста жената, обвинена за убийството на Пейо Пеев

САС остави в ареста жената, обвинена за убийството на Пейо Пеев

България Преди 54 минути

Адвокат Димитър Вълкова, защитникът на Трифонова, посочи, че тя е бита и малтретирана от други задържани в ареста

<p>Последните мигове от живота на Майкъл Джексън</p>

15 години след смъртта му: Последните дни от живота на Майкъл Джексън

Свят Преди 1 час

В невероятни подробности минута по минута, подробно описваме как са се развили последните му дни

<p>Ердоган разговаря с&nbsp;ливанския премиер, какво&nbsp;обсъдиха&nbsp;</p>

Ердоган разговаря с ливанския премиер, обсъдиха "агресивната политика“ на Израел

България Преди 1 час

Напрежението по границата на Ливан с Израел се повиши на фона на трансграничните атаки на "Хизбула" и израелските сили

<p>На косъм от трагедия: 7-етажна сграда рухна&nbsp;частично в Истанбул (СНИМКИ)&nbsp;</p>

На косъм от трагедия: 7-етажна сграда рухна частично в Истанбул

Свят Преди 1 час

"Жилищата ни се клатят. Дори ако мине камион, сградите ни се тресат", споделя жена, живееща в квартала

Напрежение в СОС: Настояват за оставките на Васил Терзиев, Илиян Павлов и на общинар

Напрежение в СОС: Настояват за оставките на Васил Терзиев, Илиян Павлов и на общинар

България Преди 1 час

Мълчанието е злато, но мълчанието на Терзиев струва около 1,5 млн. лева от парите на софиянци, заявиха от ГЕРБ-СДС

<p>Радев с коментар&nbsp;относно съставянето на редовен кабинет</p>

Радев за съставянето на редовен кабинет: Има още време, докато се дадат крайните оценки

Свят Преди 2 часа

Предстои връчването на първия проучвателен мандат

Стоянов за промените по "Патриарха": Санкцията е от 2000 до 7000 лв.

Стоянов за промените по "Патриарха": Санкцията е от 2000 до 7000 лв.

Свят Преди 2 часа

Стоянов каза, че има сигнал до кмета Васил Терзиев, с което го уведомяват, че има незаконни действия

БСП: Мицкоски хвърля тежка сянка върху европейското бъдеще на РСМ

БСП: Мицкоски хвърля тежка сянка върху европейското бъдеще на РСМ

България Преди 2 часа

"БСП за България“ оценява „като недопустими изявленията на новия министър-председател на РСМ

<p>Благовест Георгиев: Това се превърна в мокра поръчка срещу мен</p>

Съветникът Благовест Георгиев за инцидента през април: Това се превърна в мокра поръчка срещу мен

България Преди 2 часа

Той заяви, че за първи път в живота си е отказал проба за алкохол

<p>Северна Корея изпраща войски в окупирания Донбас</p>

ISW: КНДР изпраща войски в окупираните от Русия територии на Донецка област

Свят Преди 2 часа

Журналистите се позовават на южнокорейски служител

Световни авторитети пристигат в София за Future Forum

Световни авторитети пристигат в София за Future Forum

Любопитно Преди 3 часа

NOVA и Webit обявяват първите трима, които ще вдъхновят хиляди на мащабното събитие за кариерно развитие на 23 и 24 октомври