О бичате да си похапвате сладко? Тогава със сигурност сте наясно, че е по-добре да заложите на домашно приготвените лакомства, тъй като те винаги са свежи. Осен това можете да експериментирате с продуктите у дома, за да угодите на вкуса си. Затова днес събрахме няколко лесни рецепти за истински кулинарни шедьоври, които може да приготвите на момента.
Палачинкова торта тирамису
Необходими продукти за палачинките:
200 мл газирана вода
600 мл прясно мляко
300 г брашно
4 яйца
1 с. л. разтопено краве масло (+ за намазване)
40 г захар
1 щипка сол
1 ч. л. инстантно кафе
3 ч. л. какао
за крема:
300 мл течна животинска сметана
60 мл „Марсала“
200 г пудра захар
1 ванилия
4 жълтъка
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
За палачинките в купа разбийте брашното, яйцата, маслото, кафето, какаото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Оставете тестото за 30 минути в хладилник.
В намазан с масло тиган пригответе тънки палачинки. За крема смесете жълтъците, марсалата и захарта и ги гответе на водна баня, докато се сгъстят. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади.
Разбийте сметаната – трябва да стане пухкава.Смесете маскарпонето с жълтъците и ванилията, а след това и с разбитата сметана.
Подредете палачинките една върху друга, като ги мажете с крем и ги ръсите с какао. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Чийзкейк с тиква
Продукти
За блата:
280 г слепени какаови бисквити с крем
60 г краве масло
1 ч.л. канела
650 г крема сирене
400 г печена тиква
180 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
3 яйца
30 мл бренди
кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно, залейте ги с разтопеното масло, поръсете с канелата и разбъркайте.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Покрийте с хартия за печене форма за торта с пружина (диаметър 23 см).
Изсипете бисквитената смес, заравнете и притиснете. Изпечете бисквитената основа за 8 минути и я охладете.
Пюрирайте тиквата, ако има нужда прецедете пюрето. Смесете го с крем сиренето, захарта, яйцата, бурбонската ванилова захар и брендито. Не е нужно да бъркате много.
Загрейте фурната на 150 градуса (без вентилатор). Разпределете крема върху основата и печете десерта за около 1 час и 15 минути. Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре за още 20 минути, за да не се напука.
Извадете от фурната и охладете хубаво, след това приберете в хладилник за 4 часа.
Преди поднасяне нарежете и поръсете със захар чийзкейка, след това карамелизирайте с горелка.
Палачинки с шоколадов сос
Продукти
150 г брашно
8 г бакпулвер
1 г сода бикарбонат
2 г фина сол
30 г захар
1 лимон, настъргана кора
230 г обезмаслено прясно мляко
2 яйца размер S
40 г разтопено езсолно масло
масло за пържене
пресни малини
За шоколадовия сос:
150 г оезмаслено прясно мляко
100 г течна сметана (35% масленост)
200 г натурален шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
В купа сипете брашното, солта, захарта, бакпулвера и содата. Настържете фино кората на лимона. Разбъркайте добре.
Сипете прясното мляко на струя, катоедновременно с това разбърквате. Добавете яйцата, разбъркайте. Добавете охладеното разопено масло и разбъркайте до хомогенна смес. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
Загрейте тиган. В малко масло изпържете няколко малки палачинки наведнъж. Продължете докато сместа свърши.
За шоколадовия сос сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка и ги оставете да заврат. Излейти горещата смес върху шоколадовия чипс. Пасирайте сместа с пасатор. Пресипете шоколадовия сос във висок съд.
Полейте палачинките с шоколадов сос и поръсете с пресни малини.
Лимонова торта с лимонов мус и боровинки
Продукти
За тестото:
3 яйца размер L
200 г захар
щипка сол
90 г течна сметана (35% масленост)
1 резен лимонова кора
175 г рашно
12 г бакпулвер
60 г разтопено безсолно масло
30 г тъмен ром
125 г боровинки
За лимоновия мус:
120 г лимонов сок
4 листа желатин
90 г захар
25 мл вода
2 белтъка
250 г бита сметана (35% масленост)
За украса:
70 г боровинки
пудра захар
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.
Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.
За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.
В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.
Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.
Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.
Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!